OTVORENA PONUDA

Država za udjel u Pevecu može inkasirati 16,6 milijuna kuna

06.05.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Trgovački lanac Pevec mogao bi uskoro dobiti novog gazdu. Tvrtka Samoborka u vlasništvu samoborskog poduzetnika Želimira Kodrića krenula je agresivno u otkup dionica bivših Pevecovih vjerovnika. Prodaja dionica Peveca mogla bi biti i prva veća prodaja državne imovine u mandatu nove Vlade, kojom bi se u proračun slilo 16,6 milijuna kuna

Vlasnicima preporođenog trgovačkog lanca koji su dionice stekli u stečajnom postupku u zamjenu za svoja potraživanja, Samoborka nudi 105,8 kuna po dionici. Zasad je ponuda ograničena na 196.000 dionica (15 posto kapitala), a u slučaju punog odaziva tvrtka Želimira Kodrića postat će najveći Pevecov dioničar s udjelom od 25,7 posto. Za dostizanje kontrolnog udjela u Pevecu Kodrić je spreman iskeširati 20,7 milijuna kuna.

Ponude se skupljaju do 3. lipnja, a otežavajuća okolnost za potencijalnog preuzimatelja je to što je tržišna cijena dionice trenutno iznad one iz javne ponude. Dionica Peveca u posljednje vrijeme jedna je od likvidnijih na Zagrebačkoj burzi, a uz rastući trend ovoga tjedna se kretala u rasponu od 108 do 122 kune.

Kupac Pevecovih dionica jedan je od najvećih hrvatskih proizvođača građevinskog materijala. Samoborka je osnovana je davne 1906. i razvila se u tržišnog lidera u Hrvatskoj u proizvodnji žbuka, fasada, mortova, ljepila, betonskih proizvoda kao i proizvoda za hidroizolaciju i sanaciju. Za razliku od većine kompanija iz branše, Samoborka uspješno posluje i u kriznim vremenima.

U posljednjih pet godina redovito ostvaruje solidnu dobit, a značajno ulaže i u modernizaciju kapaciteta. Nedavno je otvorila i modernu tvornica suhih žbuka u Muću pored Splita. Većinu proizvodnje plasira na tržištu Hrvatske i Slovenije s tendencijom širenja na regiju.

Država kao najveći Pevecov suvlasnik dionice je, kao i ostali vjerovnici, stekla u stečajnom postupku u zamjenu za potraživanja.

Novi Pevec je izašao iz stečaja 2012. s temeljnim kapitalom od 118 milijuna kuna i 700 dioničara. Država je na temelju 180 milijuna kuna potraživanja za poreze i doprinose stekla udjel od 20,3 posto koji je u međuvremenu smanjen na 12,06 posto.

U vlasničkoj strukturi Peveca još dominiraju bivši dobavljači. Među njima je i Samoborka, kojoj je Pevec i danas značajan prodajni kanal. U raspodjeli kapitala nakon stečaja Samoborka je dobila 3,35 posto dionica Peveca, a naknadno je stekla još 7,32 posto pa je danas drugi po veličini dioničar iza države.

Među prvih deset dioničara još su tvrtka Kralj-commerce (5,27 posto), Heinrich Lang (4,04 posto), Zagrebačka banka (3,01 posto), tvrtka Omega paneli (1,61 posto) i Croatia osiguranje (1,53 posto).