VRIJEDNA LOKACIJA

Država ponovno prodaje Club Adriatic, a gdje je nestao dug prema vjerovnicima?

23.08.2018 u 13:37

Bionic
Reading

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je danas javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju Cluba Adriatic, državne tvrtke koja u vlasništvu ima kompleks Baško Polje smješteno na najljepšem komadu Makarske rivijere. Početna cijena je 48,5 milijuna kuna

To je drugi pokušaj da se u mandatu vlade Andreja Plenkovića proda biser podno Biokova koji se sastoji od kampa s tri zvjezdice, hotela, depadansi, brojnih terena za rekreaciju, ljetnog kina… Riječ je o bivšem vojnom odmaralištu koje traži velika ulaganja.

Podsjetimo, i bivše Vlade bezuspješno su desetak puta pokušale prodati kompleks u Baškom Polju, ali bezuspješno.

Na posljednji natječaj u rujnu prošle godine stiglo je 15 ponuda, od kojih je tek jedna bila obvezujuća, ona tvrtke Immo Invest Partner AG-a iz Švicarske, ispred koje je istupao Džek Đorđić.

U tom se krugu prodaje, naime, od potencijalnih ponuditelja tražilo i da se u obvezujućoj ponudi obvežu osigurati financijska sredstva da Club Adriatic podmiri sve obveze prema predstečajnoj nagodbi, odnosno namiri sve vjerovnike čije su tražbine utvrđene u postupku predstečajne nagodbe, te prioritetne tražbine radnika i potraživanje Slatinske banke, koja se kao razlučni vjerovnik odlučila na izdvojeno namirenje tražbina.

CERP je tada kao početnu cijenu izvjesio milijun kuna manje nego danas, Švicarci su ponudili 54 milijuna, potpisan je ugovor, ali novac nikad nije sjeo na državni račun i prodaja je propala.

Švicarci su ostali bez milijun kuna jamstva koje su dali, a kao razlog za odustajanje Marin Brbić, njihov konzultant i vanjski suradnik, tada je za Slobodnu Dalmaciju naveo problem sa 62 od 172 vjerovnika, s kojima se pregovaralo, a koji mjesecima nisu htjeli potpisati izjave o namirenju jer su neki od njih uz glavnicu tražili zatezne kamate za zadnje tri godine, koje su iznosile 35 posto, na što Švicarci nisu željeli pristati.

Spominjalo se da je dug prema vjerovnicima preko noći narastao sa 130 na 180 milijuna kuna.

Prema novom, javnom pozivu, prodaja stopostotnog udjela Cluba Adriatic provest će se po novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom, donesenom u lipnju 2018., i Odluci Upravnog vijeća CERP-a od 26. srpnja 2018. godine, u kojoj nema ni slova od podmirenju dugova vjerovnicima.

Pravo na dostavu obvezujuće ponude imat će samo ponuditelji koji otkupe ponudbenu dokumentaciju. Trošak njena preuzimanja je sto tisuća kuna, a ponudi će trebati priložiti i ponudbeno jamstvo u iznosu od 970 tisuća kuna. Rok za obvezujuće ponude 21. rujna do 14 sati.

Hoće li se Švicarci ponovno javiti na natječaj, upitali smo Brbića, ali nije bio voljan dati komentar.

U CERP-u pak kažu kako svaki ponuditelj koji otkupi ponudbenu dokumentaciju ima pravo napraviti postupak dubinskog snimanja, pri čemu će imati priliku upoznati se sa svim činjenicama i potom procijeniti može li u slučaju kupnje osigurati poslovanje kojim će ostvariti prihode dostatne za pokrivanje redovnih obveza te obveza iz predstečajne nagodbe.

Također u zaključku dodaju da vjerovnike Cluba Adriatic podmiruje Club Adriatic.