francuski Alstom

Drugi najveći proizvođač vlakova u problemima, prodaje imovinu vrijednu milijardu eura

15.11.2023 u 16:55

Bionic
Reading

Francuski proizvođač vlakova Alstom planira prodati imovinu u vrijednosti do milijardu eura, a razmatra i dokapitalizaciju zbog problema s poslovima koje je naslijedio kupnjom kanadskog Bombardiera

Kompanija je najavila ukidanje oko 1.500 radnih mjesta kako bi umirila ulagača nakon što je u listopadu prognozirala negativan slobodni novčani tok od 500 do 750 milijuna eura u poslovnoj godini koja završava u ožujku 2024.

Planiraju i prodati imovinu kako bi pribavili od 500 milijuna do milijardu eura, ali nisu htjeli navesti pojedinosti.

Grupa razmatra dokapitalizaciju, ali ta je opcija tek na drugom mjestu, rekao je izvršni direktor Henri Poupart-Lafarge, dodajući da će njihovi idući potezi ovisiti o rezultatima prodaje imovine.

"U odboru smo zaključili da prijeti opasnost da (prodaja imovine) neće biti dovoljna", rekao je Poupart-Lafarge u razgovoru s analitičarima.

Tržišna kapitalizacija proizvođača francuskih brzih vlakova smanjila se u ovoj godini za nekih 4,5 milijardi dolara, što znači da je gotovo prepolovljena.

Alstom je drugi najveći svjetski proizvođač vlakova, nakon kineskog državnog CRRC-a, i u knjigama narudžbi ima ugovorene poslove s Velikom Britanijom. Osigurali su i najveću narudžbu vlakova u povijesti danskih željeznica.

Bruxelles je 2019. godine spriječio spajanje Alstomovog i Siemensovog željezničkog poslovanja, koje je po planovima Francuske trebalo iznjedriti europskog industrijskog prvaka u razdoblju konsolidacije i smanjivanja troškova u sektoru.

Dvije godine kasnije Alstom je zaključio kupnju željezničkog poslovanja kanadskog Bombardiera i otada muku muči s problematičnim ugovorima koje naslijedio tom akvizicijom.

U kratkoročnoj perspektivi glavobolju mu zadaje kašnjenje klijenata s uplatom predujma za neke poslove. Vrijednost knjige narudžbi ipak iznosi solidnih gotovo 90 milijardi dolara.

Alstomovi glavni ulagači uključuju mirovinski fond Caisse de dépôt et placement du Québec i francusku državnu investicijsku banku Bpifrance s udjelima od 17 odnosno 7,4 posto.

Francuska kompanija posluje i u Hrvatskoj.