sisačko područje

Dovršeno 1,1 milijun eura vrijedno ulaganje: Donja Posavina povezana s Moslavinom

26.08.2023 u 16:44

Bionic
Reading

Završeni su radovi na izgradnji i modernizaciji prometnice od mjesta Svinjičko na sisačkom području do šume Brezovica u dužini 5,6 kilometara, čime je sisačka Donja Posavina suvremenom prometnicom povezana s Moslavinom i čvorom Popovača na autocesti A3.

Cestu, u koju je uloženo 1,1 milijun eura, u subotu je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, koji je bio i inicijator njene modernizacije. Iako je ta nerazvrstana cesta (NC17) u nadležnosti Grada Siska, uz suglasnost Grada je modernizaciju preuzela Sisačko-moslavačka županija.

Osim što je brojnim posavskim OPG-ima sada biti dostupnije sirovine i tržište, sada će i Park prirode Lonjsko polje biti bliže turistima koji dolaze iz smjera Zagreba.

"Ova cesta život znači i to je ostvarenje sna svih ovih mještana, ali i mog osobnog sna. Bilo je nekoliko razloga zbog kojih sam se počeo baviti ovim poslom, jedan od njih je bio dovršetak autoceste od Siska do Zagreba i drugi je ova cesta koja povezuje Donju Posavinu i Moslavinu. Nikada mi nije bilo jasno kako nitko ne može napraviti ovu cestu. I upravo sam zbog toga danas jako sretan i drago mi je zbog ovog projekta koji je za mene osobno jedan od najdražih", izjavio je nakon obilaska moderne prometnice župan Celjak.

Naglasio je kako je cesta važna ne samo za stanovnike Donje Posavine i opstanak i razvoj poljoprivrede, već i za turizam. Budući da mnogi stanovnici Posavine imaju svoje oranice i vinograde u Moslavini, sada će mnogo brže i kvalitetnije do svojih poljoprivrednih površina.

U razgovoru sa županom Celjakom mnogi su stanovnici Donje Posavine izrazili zadovoljstvo izgradnjom ceste.

Osim ulaganja u prometnu infrastrukturu, Sisačko-moslavačka županija u Donjoj Posavini provodi još nekoliko važnih projekata iz područja zdravstva, kulture i turizma. Tako je u tijeku cjelovita obnova bivšeg župnog dvora u Kratečkom, te kurije Oberhofer-Hangi u mjestu Čigoč, koja će postati novi ulaz u Lonjsko polje.

Županija obnavlja i ambulantu u Kratečkom, gdje će radovi završiti u rujnu, a protekla četiri mjeseca provedena je prva faza projekta Županijski kutak zdravlja usmjeren na povećanje zdravstvene zaštite starijeg dijela stanovništva koji žive u mjestima Donje Posavine.