za 0,52 posto

Dolar ojačao na završetku kvartala

31.03.2020 u 12:51

Bionic
Reading

Dolar je u utorak ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima uslijed veće potražnje japanskih kompanija za američkom valutom na zadnji dan tamošnje fiskalne godine, a porastao je i dolarov indeks

Dolar je jutros ojačao prema jenu za 0,52 posto, na 108,38 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u utorak je tijekom prijepodneva ojačao 0,4 posto, na 99,5 bodova.

Nedavno je dosegnuo 102,99 bodova, najvišu razinu u više od tri godine, što je rezultat velike navale na kupnju dolara na koju je investitore potaknula rasprodaja dionica na globalnim tržištima. Iako je potražnja za dolarima u međuvremenu oslabila, analitičari i dalje predviđaju njegovo jačanje.

Dolar je najveći dobitnik ovoga kvartala, ojačavši 2,5 posto, dok je norveška kruna najveća gubitnica, potonuvši 19 posto prema dolaru.

Euro je pak prema dolaru oslabio 0,35 posto, na 1,1003 dolara, a britanska funta 0,88 posto, na 1,2310 dolara.

Iznimka je bio tečaj kineskog juana koji je ostao stabilan prema dolaru na inozemnom i domaćem tržištu, nakon dobrih vijesti iz Kine o neočekivanom rastu tvorničkih aktivnosti u ožujku. No u kineskom gospodarstvu i dalje se očekuje veliki pad aktivnosti u prvom kvartalu.

Utorak je zadnji trgovinski dan japanske fiskalne godine i kraj kvartala za velike investitore na drugim tržištima, što je potaknulo određenu volatilnost na valutnim tržištima budući da veliki igrači zaključuju knjige. Niz takvih izmjena pozicija potaknulo je jačanje dolara.

'Priča se da japanskim kompanijama manjkaju dolari, što znači da će dolar biti tražen i u trgovanju na londonskom tržištu', rekao je Yukio Ishizuki, valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.

Današnje oscilacije tečajeva valuta vjerojatno su povezane s uobičajenim tijekovima na kraju kvartala, prije nego bi ukazivale na bilo kakve strukturne neravnoteže na valutnim tržištima, smatra Kenneth Broux, valutni analitičar u banci Societe Generale.