DALJNJI PAD BDP-A?

Dok svi strepe od prognoza EK-a, Milanović ima 'svoje brojke'

04.11.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Europska komisija danas će objaviti jesenske makroekonomske prognoze za sve zemlje članice. U posljednjim prognozama u svibnju Europska komisija za Hrvatsku je predvidjela pad BDP-a, a očekuje se da ni jesenska procjena neće biti pozitivna. I dok u određenim državama strepe od ovih brojki, premijer Zoran Milanović jučer je u svojim izjavama relativizirao njihov značaj istaknuvši kako prognoze imaju i druge institucije, kao što je Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond, i da se radi o jednom 'kolažu očekivanja'

Milanović je jučer tako kazao kako 'mi imamo svoje brojke koje su malo bolje nego prije'.

'U sljedećoj godini bit će bolje. Prognoze imaju i Svjetska banka, i Međunarodni monetarni fond i Hrvatska narodna banka. To je jedan kolaž očekivanja, a očekivanja u cijeloj Europi u ovom trenutku nisu onakva kakva bih ja htio da jesu', kazao je Milanović, kako javlja HRT.

Europska komisija objavljuje kratkoročne makroekonomske prognoze tri puta godišnje: na proljeće, jesen i zimu. Te prognoze potom koristi u postupcima nadzora, poput Postupka prekomjernog deficita (EDP), makroekonomskih neravnoteža, Europskog semestra...

Komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama koje su bile objavljene 5. svibnja predviđala pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini za 0,6 posto, dok je potkraj veljače najavila blag rast od 0,5 posto. Skroman oporavak tada je predviđala tek sljedeće godine, kada očekuje rast BDP-a od 0,7 posto.

Hrvatska vlada zbog intenziviranja negativnih makroekonomskih kretanja u zemlji ove godine očekuje pad BDP-a od 0,7 posto.