PRIKUPLJANJE KAPITALA

Dok-Ing Automotive kreće u prodaju dionica

Bionic
Reading

Tvrtka Dok-Ing Automotive, koja namjerava serijski proizvoditi prvi hrvatski elektroautomobil Doking XD, prikupit će kapital pomoću inicijalne javne privatne ponude, najavio je vlasnik Dok-Inga Vjekoslav Majetić. 'Najvjerojatnije ćemo krenuti u inicijalnu javnu privatnu ponudu, jer je to jedini način da prikupim sredstva za nastavak proizvodnje', kazao je Majetić za Poslovni dnevnik

Prema njegovim riječima, budući dioničari upisali bi 49 posto vlasništva nad tvrtkom Dok-Ing Automotive. To bi značilo da Dok-Ing Automotive neće biti izlistan na Zagrebačkoj burzi, već će dionice biti prodane poznatim zainteresiranim ulagačima.

Majetić u upisu dionica najviše računa na hrvatsku dijasporu koja je 'pokazala velik interes za sudjelovanje u IPO-u'. Nije precizirao kada bi se mogao očekivati početak prodaje dionica. Dodaje i da ne odustaje od pokretanja serijske proizvodnje Dokinga XD. Iako su mediji prije nekoliko mjeseci tvrdili da se Dok-Ing namjerava strateški povezati s vodećim svjetskim automobilskim kompanijama da bi krenula serijska proizvodnja Dokinga XD, Majetić tvrdi da to nije istina, iako ne skriva da razgovora s potencijalnim ulagačima.

'Trenutno pregovaram oko financiranja tog projekta, ali zasad ti pregovori nisu došli u značajniju fazu. Početkom 2011. namjeravam pokrenuti predserijsku proizvodnju koja bi bila financirana vlastitim sredstvima Dok-Inga', tvrdi Majetić.

Početkom ovog tjedna Majetić se vratio s višetjednog puta po Australiji. Iako su mediji spekulirali da u Australiji traži partnere za pokretanje serijske proizvodnje elektroautomobila, vlasnik Dok-Inga to opovrgava. 'Nisam išao tražiti kapital za automobil, iako je svaki partner u tom projektu dobrodošao. U Perthu smo predstavili naš robot za rudarsku industriju, a obavio sam i nekoliko razgovora s predstavnicima australske vojske', otkriva Majetić. Dok-Ing je australskoj vojci već isporučio strojeve za razminiranje, a sada su zainteresirani i za uslugu održavanja.

'Pred potpisivanjem smo ugovora za održavanje, a postoji mogućnost za isporuku još nekoliko strojeva za razminiranje', rekao je Majetić. Za strojeve za gašenje požara, još jedan proizvod Dok-Inga, zainteresirana je ruska vlada. 'Pregovaramo o isporuci četiri stroja za gašenje požara u ovoj godini i još 10 za sljedeću godinu. Drago mi je da pritom imamo i podršku hrvatskog Ministarstva gospodarstva', zaključio je Vjekoslav Majetić.