BRENDIRANJE ISTRE

Dodijeljene prve IQ oznake za konobe i restorane

brod batana rovinj

brod batana rovinj

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Sebelic

Četrdeset konoba i 150 istarskih restorana zaslužilo je ulazak u novo, 15. izdanje vodiča Gourmet Istra 2011, koji je jučer u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije svečano predstavljen u rovinjskome hotelu Monte Mulini

Pored svježih i zrelih istarskih malvazija te kvalitetnog smještaja Domus Bonus, odsad će i istarski restorani i konobe, kako je u obraćanju uzvanicima istaknuo direktor IDA-e Darko Lorencin, nositi marke kvalitete IQ koje dodjeljuje Istarska razvojna agencija.

Naime, za razliku od ranijih godina, kada su najbolje ocjenjeni restorani i konobe nosili oznaku TOP, vrhunski ugostiteljski objekti u ovogodišnjem izdanju  označeni su oznakom IQ, čime se dodatno željelo naglasiti da se radi o turističkom proizvodu iznimne kvalitete koji najbolje predstavlja Istru.

Prve takve markice svečano su sinoć dodijeljene vlasnicima pet konoba i petnaest istarskih restorana. IQ za restorane dobili su: Blu, Čok, Damir&Ornella, Gourmet Restoran San Rocco, Milan, Monte, Morgan, Pepenero, Puntulina, Sv. Nikola, Valsabbion, Villa, Annette, Wine Vault - Monte Mulini i Zigante, dok su konobe kojima je dodijeljen IQ: Alla Beccaccia, Astarea, Baltelina, Buščina i Toklarija.

Prema riječima predsjednika županijskog TZ-a Ivana Jakovčića, Istra se mijenja u pozitivnom smislu - osim što ima vrhunske ugostiteljske objekte, vinare i maslinare, ide i korak dalje. Naime, kako veli Jakovčić, u suradnji s uglednim znanstvenikom, prof. Miroslavom Radmanom, kreirat će se dugoročan program koji bi trebao pozicionirati Istru kao regiju dugovječnosti - regiju u kojoj se živi dobro i dugo - a upravo će hrana i očuvani okoliš predstavljati dva važna čimbenika cijele te priče.

Istarski vinari i maslinari već postaju i u svijetu poznat brend, a njihov primjer kane slijediti i ugostitelji. Naime, direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević s ponosom je predstavio vodič za restorane poznate izdavačke kuće L'Espresso. Riječ je o vodiču s tiražom od 170.000 primjeraka, koji je ove godine uvrstio i Istru kao jedinu regiju iz inozemstva.

Kako veli Ivošević, urednik Enzo Vizzari, jedan od svjetski poznatih gourmet opinion makera, u ovogodišnji L'Espresso uvrstio je osam istarskih restorana. Pored toga, 18 istarskih restorana dobitnici su i nagrade uglednog austrijskog izdanja Gault Millau.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi