NAKON DVA TJEDNA PONIRANJA

Dobri poslovni rezultati kompanija potaknuli svjetske burze

22.04.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna poniranja, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,4 posto, na 13.029 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,6 posto, na 1.378 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,4 posto, na 3.000 bodova.

Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata bliži se vrhuncu i dosad je izuzetno dobra. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 81 posto nadmašio je očekivanja.

Premda su očekivanja posljednjih mjeseci znatno snižena, dobre zarade kompanija ipak su učvrstile tržište, nakon što su u prethodna dva tjedna cijene dionica pale zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i europske dužničke krize.

'Već se vidi da će ovo biti uspješna sezona kvartalnih rezultata, pa je tržište prilično poraslo. No, trgovalo se oprezno', kaže Doreen Mogavero, predsjednica tvrtke Mogavero Lee & Co.

Oprezno trgovanje posljedica je usporavanja rasta američkog gospodarstva. Ulagače su ponajviše zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prethodnoga tjedna za samo 2.000, na 386.000, što pokazuje da se rast zaposlenosti usporava.

Nekoliko izvješća pokazalo je, također, da slabi industrijska aktivnost u SAD-u i da se tržište nekretnina ne oporavlja toliko brzo koliko su se ulagači nadali.


Svi ti podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju na otprilike 2,5 posto, nakon što je u posljednjem lanjskom kvartalu bruto domaći proizvod ojačao 3 posto.

Na tržištu je prisutna i bojazan od širenja europske dužničke krize. Španjolska je već tjednima u fokusu ulagača jer toj članici eurozone najviše prijeti dužnička kriza, s obzirom na slabosti tamošnjeg financijskog sustava i gospodarstva.

Španjolska središnja banka izvijestila je prošloga tjedna da je iznos nenaplativih kredita u tamošnjim bankama dosegnuo najvišu razinu u 18 godina. Ako se trend rasta loših kredita nastavi, neke španjolske banke mogle bi zatražiti pomoć vlade. No, vlada nema puno prostora, s obzirom na lošu situaciju u državnom proračunu.

Zbog toga se prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice kreću oko zabrinjavajuće razine od 6 posto, što potiče bojazni da bi i ta članica eurozone, ako se takvi trendovi nastave, mogla biti prisiljena zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Zbog toga se na američkim burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je dnevno mijenjalo između 6 i 7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,84 milijarde.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,14 posto, na 5.772 boda, a frankfurtski DAX 2,53 posto, na 6.750 bodova. Pariški CAC ostao je gotovo nepromijenjen, na 3.188 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,79 posto, na 9.561 bod.