U DEVET MJESECI

Dobit Ine četiri puta veća nego lani

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 31.10.2011 15:23
  • Objavljeno 31.10.2011 u 14:22
ina zgrada

ina zgrada

Izvor: Cropix / Autor: Arhiva EPH

Ina je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit od 2,07 milijardi kuna, što je gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju lani. Istovremeno, neto prihod od prodaje porastao je za 20 posto, na 22,7 milijardi kuna

Dobit prije amortizacije, vrijednosnih usklađenja, kamata i poreza (EBITDA) dosegla je 5,73 milijuna kuna, što predstavlja rast od preko 40 posto u odnosu na 2010. godinu. U Ini naglašavaju da su poboljšani rezultati posljedica promjenjivih uvjeta u okruženju, napretka operativnog poslovanja i pozitivnog utjecaja ključnih projekata.

Segment djelatnosti Istraživanje i proizvodnja bio je glavni pokretač unaprijeđenih rezultata za prvih devet mjeseci uslijed viših cijena sirove nafte i povećane prosječne dnevne proizvodnje ugljikovodika. S druge strane, glavni činitelji negativnih rezultata (gubitak od 834 milijuna kuna) bila je rafinerijska djelatnost zbog smanjene potražnje na regionalnom tržištu, kao i produljenog razdoblja optimizacije tijekom puštanja u rad hidrokreking postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka i požara u Rafineriji nafte Sisak.

'U proteklom razdoblju Ina je značajno poboljšala svoju financijsku poziciju smanjivši neto dug i razinu zaduženosti te je tako osigurala buduća sredstva za potrebe financiranja novih razvojnih projekata. Kao rezultat napora uloženih u obnovu prethodna četiri mjeseca, očekuje se da će Rafinerija nafte Sisak započeti s radom u studenom 2011. godine', izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, povodom objave poslovnih rezultata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi