POLUGODIŠNJI REZULTATI

Dobit IGH pala za 92 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2010 13:55
  • Objavljeno 30.07.2010 u 13:53
Jure Radić

Jure Radić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Grupa Institut IGH u prvom je polugodištu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 4,18 milijuna kuna, što je smanjenje neto dobiti za čak 91,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 51,26 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća IGH objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Kako je manjinskom interesu pripisana dobit od 161 tisuću kuna, imateljima kapitala matice pripada 4,02 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja.

Smanjenje poslovnih prihoda i dobiti Grupe u prvih šest mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine posljedica je zbog recesije smanjenog obujma građevinske aktivnosti i stagnacije ulaganja u izgradnju infrastrukturnih objekata u Republici Hrvatskoj, a ublažena je povećanjem poslova u inozemstvu, navodi se u obrazloženjima izvješća za Grupu IGH u kojoj, osim matice (Institut IGH), djeluju 22 ovisna društva.

Ukupni prihodi Grupe u prvom su polugodištu iznosili 278,71 milijun kuna i u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni su za 34,7 posto, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 25,4 posto, na 271,85 milijuna kuna.

Po podacima iz objašnjenja izvješća, Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila prihode od prodaje u iznosu 241 milijun kuna.

Konsolidirani prihodi od prodaje na domaće tržištu iznose 206 milijuna kuna. Prihodi na inozemnom tržištu iznosili su 35 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje lani povećani su za 20 posto.

Konsolidirani poslovni prihodi iznosili su 252 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju lani bili 411 milijuna kuna.

Operativni troškovi poslovanja Grupe IGH u prvom su polugodištu iznosili 245 milijuna kuna i manji su za 29 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

To se posebno očituje u smanjenju troškova vanjskih usluga, te troškova osoblja koji su za 8 posto manji u odnosu na razdoblje siječnj-lipanj prošle godine, objašnjavaju iz IGH.

Financijski su prihodi IGH u prvih šest mjeseci iznosili 26,33 milijuna kuna i za gotovo 25 posto su veći nego u istom razdoblju lani, dok su financijski rashodi povećani za 23,7 posto, na 26,98 milijuna kuna.

Grupa Institut IGH na dan sastavljanja izvješća imala je 211 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja od kupaca, te ugovorenih, a nedovršenih poslova u vrijednosti 855 milijuna kuna, navodi se u objašnjenjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi