I UKRAJINCI U PRIPREMI

Do sezonskih radnika odsad i preko aplikacije; mnogi stranci već su u pogonu: 'Nisam mogao bolje'

12.04.2022 u 20:53

Bionic
Reading

S uskrsnim praznicima pokrenula se i turistička sezona. Na obali raste potražnja za sezonskim radnicima, koji stižu uglavnom iz inozemstva. Novost je da dozvolu za njihov boravak i rad poslodavci odsada mogu zatražiti i putem aplikacije Burza rada

Na samom početku turističke sezone - gužva pred policijskim šalterima. Čekaju se radne dozvole za sezonske radnike.

'Spremni smo, počeli smo na vrijeme rješavati te dozvole, međutim, potrebe su tolike da sustav ne može počivati na entuzijazmu par djelatnika', ističe predsjednica Obrtničke komore DNŽ-a Nikolina Farčić za Dnevnik HRT-a.

'Kuhar, konobar, pomoćni kuhar, sobarice, čistačice, 90 posto zahtjeva za radnim dozvolama otpada na ta zanimanja', kazala je Sandra Vukić, predstojnica HZZ-a, Područnog ureda Zadar.

Aplikacija Burza rada nudi jednostavniji postupak prijave sezonskih radnika na razdoblje do 90 dana.

'Svaka osoba koja je obrađena i koja će dobiti radnu dozvolu, mora i fizički nazočiti u policiji radi prijave boravka, radi uzimanja biometrijskih otisaka, posebno ako je to duže od 90 dana, što iziskuje određenu proceduru', objasnio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

'Dobro je što se tiče tih 90 dana, ali bi puno olakšalo svim stranama da se tih 90 produlji na 180, smatra voditeljica općih poslova u hotelu Salona Palace Gordana Alajbeg. Izbjeglice iz Ukrajine sa zelenim kartonom mogu se zaposliti kao hrvatski državljani. Dobivamo upit i čak imamo neke djelatnike na listi za zapošljavanje, neki su već došli kod nas u hotel, neke pripremamo', rekao je Dragan Šimac, direktor Hotela "Pinija" Petrčane.

  • +4
Gradani i turisti uživaju u iznadprosjecnim temperaturama u Opatiji Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Najveći broj sezonskih radnika stiže iz susjedstva, no sve ih je više i iz azijskih zemalja.

'Ostao bih u Dubrovniku nekoliko godina. Ljudi su ljubazni, no moj san je vratiti se u svoju zemlju i pokrenuti vlastiti posao', kaže sezonski radnik iz Nepala Gobinda Giri.

'Nisam mogao bolje. Kao što su mi pričali u Srbiji da će biti, ja sam se oduševio, kaže dvadesetpetogodišnji sezonski radnik Aleksa Lukjanović. Stručnjaci procjenjuju da će Hrvatskoj trebati 30 tisuća sezonskih radnika, najviše u Istri.

Cijeli prilog možete pogledati ovdje.