CLINTON I JANDOROKOVIĆ POTPISALI SPORAZUM

Do ljeta izravni letovi s SAD-om

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 11:30
  • Objavljeno 04.02.2011 u 10:59
avion croatia airlines

avion croatia airlines

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Američka državna tajnica Hillary Clinton i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potpisali su u četvrtak u Washingtonu Sporazum o zračnom prometu izmedu vlada SAD-a i Hrvatske koji bi prema očekivanjima trebao ojačati poslovne i turističke veze Hrvatske i SAD-a

Intenziviranje suradnje očekuje se prije svega u turizmu, uspostavom izravnih letove između SAD-a i Hrvatske

Sporazum je potpisan za vrijeme posjeta ministra Jandrokovića SAD-u i nedugo nakon što su Zrakoplovne vlasti SAD-a utvrdile da Hrvatska ispunjava međunarodne sigurnosne standarde u zračnom prometu te su joj dodijelile kategoriju 1.

Time je hrvatskim i američkim zračnim prijevoznicima dana mogućnost uspostave izravnih letova između dviju država.

Sporazumom se hrvatskim avioprijevoznicima omogućava i ulazak u 'code share' sporazume sa američkim kompanijama, a to je dobro za dolazak američkih turista i poslovnih ljudi u Hrvatsku.

Očekuje se da bi izravni letovi mogli biti uspostavljeni već tijekom ovogodišnje turističke sezone. To prije svega ovisi o brzini kojom će prijevoznici ostvarivati komercijalne ugovore.

Kategoriju 1 Hrvatska je dobila na temelju provedenog nadzora Zrakoplovnih vlasti SAD-a (FAA - Federal Aviation Administration) nad hrvatskom Agencijom za civilno zrakoplovstvo u razdoblju od 12. do 16. srpnja prošle godine te konzultacijskog sastanka održanog 1. i 2. prosinca.

Prema nalazima FAA, Agencija je od početka svog operativnog rada 9. ožujka 2009. učinila iznimni napredak u odnosu na rezultate prethodnog audita i zadovoljila je sve potrebne međunarodne kriterije kada je u pitanju nadzor sustava sigurnosti zračnog prometa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi