ČEKA NAS JOŠ TEŽA GODINA

Do kraja listopada mjere za sezonu 2010.

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.09.2009 15:27
  • Objavljeno 18.09.2009 u 15:10
bajs, bulić

bajs, bulić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

S ciljem pravovremene i kvalitetne pripreme iduće turističke godine, koja bi za turizam mogla biti i teža od ove, Ministarstvo turizma u suradnji s privatnim sektorom počelo je usuglašavati prijedloge mjera za 2010. koje bi za objavu trebale biti spremne do kraja listopada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Damir Bajs

Ne iznoseći moguće prijedloge tih mjera ministar Bajs i prisutni predstavnici hrvatskih putničkih agencija na konferenciji su u Ministarstvu turizma naznačili da bi mogle biti na tragu ovogodišnjih mjera koje su svi ocijenili uspješnim, pravovremenim i kvalitetnim.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba te predsjednik Uprave adriatica.net Grupe Boris Teški pritom su posebno istaknuli velik učinak ovogodišnje mjere udruženog oglašavanja privatnog i javnog sektora (udruživanje 'državnih' sredstava s domaćim i stranim touroperaterima). Time je, kako su kazali, iako s minusima u ovoj kriznoj godini ipak održan organiziran turistički promet u Hrvatskoj, a hrvatska turistička ponuda u katalozima stranih touroperatera.

Složili su se i da će dalja pomoć države u tom smislu biti i ključ razvoja i uspjeha za organizirani turistički promet.

Predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agencija Zlatko Kukec smatra da će zahvaljujući tim mjerama, koje se nastavljaju i u ovom rujnu, sezona ipak ukupno završiti u plusu.

Nešto umjereniji u prognozama za cijelu godinu bio je ministar Bajs naglasivši da je dosadašnji tijek sezone više nego dobar, uključivši i rujan koji bi mogao biti najmanje na lanjskoj razini.

Dodao je i da će 'hrvatski turizam ovu godinu igrati do kraja i tek 31. prosinca potcrtati godišnji rezultat', koji će, vjeruje, biti takav da će Hrvatska zadržati dosadašnju dobru, tržišno konkurentnu poziciju među mediteranskim zemljama.

S rezultatima za osam mjeseci odnosno blagim porastom noćenja od 0,2 posto u odnosu na lani (po prvim podacima Hrvatske turističke zajednice) Hrvatska se nalazi u klubu dvije do tri mediteranske zemlje koje su ove godine u plusu, kazao je Bajs.

Vjeruje da će i predstojećim mjerama za iduću godinu, slično kao i ove godine, biti ispred konkurencije, dodavši da će čim sazna limite proračuna za iduću godinu odrediti i iznose za mjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!