novi pravilnik

Dnevnici traženja posla odlaze u povijest, nezaposleni će se javljati burzi svakih osam tjedana

Nezaposleni će imati manje obveza prema HZZ-u

Nezaposleni će imati manje obveza prema HZZ-u

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nezaposlene osobe više se neće morati javljati na burzu svaka četiri tjedna, kao što je to sada propisano, nego će individualne konzultacije sa savjetnikom morati obaviti najkasnije svakih osam tjedana

Moći će ih obaviti i mailom, no svaki će nezaposleni barem jednom u tri mjeseca morati i osobno doći na konzultacije sa savjetnikom. Ako se radi o osobi koja prima novčanu naknadu za nezaposlene, osobni susret sa savjetnikom morat će realizirati barem jednom mjesečno, piše Jutarnji list.

Glavne su to novosti koje donosi Pravilnik o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad, koji je, s još pet pravilnika vezanih uz nedavno prihvaćeni Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima tijekom nezaposlenosti, u javnu raspravu uputilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Sadašnji Pravilnik propisuje kako se termini individualnih konzultacija mogu obaviti osobno, telefonom ili mailom te da se obavljaju 'jednom tjedno, a najduže u roku od četiri tjedna'. U praksi, nezaposleni su imali obavezu javiti se savjetniku svaka četiri tjedna, a nejavljanje je razlog za brisanje iz evidencije nezaposlenih.

Prema novom prijedlogu Pravilnika, individualne konzultacije se obavljaju 'najduže u roku od osam tjedana'. Mogu se obaviti mailom ili osobno - telefonskim putem to više neće biti moguće. No osim toga, propisuje se da 'individualne konzultacije nezaposlena osoba mora izvršiti osobno jedanput unutar tri mjeseca, a korisnik novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti u dogovorenom terminu jedanput mjesečno'.

Očekuje se da će ovakve promjene naići na odobravanje i nezaposlenih i savjetnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: i jedni i drugi se tako rasterećuju jer su, zbog količine posla savjetnika i minimalnih promjena kod nezaposlenih tijekom četiri tjedna, tako česte konzultacije nerijetko bile puko ispunjavanje forme. Savjetnike posebno veseli ukidanje mogućnosti javljanja telefonskim putem jer je, tvrde, to njihov posao činilo nemogućim: telefoni su zvonili cijelo vrijeme, zbog čega je osobni sastanak s nezaposlenom osobom gubio svaki smisao.

Predlaže se i ukidanje obaveznog vođenja dnevnika o traženju posla nezaposlene osobe. Uvodi se i novi institut Sporazuma o uključivanju na tržište rada za dugotrajno nezaposlene, odnosno one koji su na burzi duže od 12 mjeseci. 

Novim Pravilnikom uvodi se i mogućnost grupnog informiranja nezaposlenih osoba, koje se može koristiti kako bi se veći broj nezaposlenih istovremeno informirao o zakonskim izmjenama i uvođenju novih mjera uoči sezonskog zapošljavanja i sličnog, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!