HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Dm nagradio ekološki osvještene i inovativne

19.06.2015 u 14:04

Bionic
Reading

Dm green city project, kojim dm potiče sugrađane na odgovoran odnos prema zdravlju, zajednici i okolišu, završio je dodjelom priznanja za doprinos zaštiti okoliša. Na svečanoj dodjeli, održanoj 18. lipnja u hotelu Westin, nagrade pojedincima i tvrtkama koji su se najviše istaknuli u zaštiti okoliša, uručila je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, priopćeno je iz tog drogerijskog lanca

Grand Prix je zaslužila osnovna škola Mladost iz Osijeka koja je ujedno osvojila i nagradu za najbolji eko edukativni projekt. U projektu 'Čistimo i na Zemlju mislimo' sudjelovalo je gotovo 500 učenika, 250 roditelja te članovi lokalne zajednice. Cilj projekta bio je učenicima približiti važnost očuvanja vode provođenjem anketa, istraživanjem te razvojem i proizvodnjom ekološkog deterdženta 'Bljesak'.

'Dobitnici ovogodišnjih dm green city nagrada pokazali su kako diljem Hrvatske postoje ljudi, tvrtke i organizacije koje svojom predanošću, kreativnošću i znanjem doprinose zaštiti okoliša. U ime dm-a želim zahvaliti svima koji su se prijavili i pomogli nam da pokažemo kako u svakom kutku Hrvatske postoje pojedinci i organizacije koji su spremni napraviti korak više i biti svjetlost u svojoj zajednici', izjavila je Đurđica Sedlić iz marketinga i PR-a dm-a.

Područna škola Gotalovo, čiji su učenici iskusni ekolozi, ove je godine osvojila nagradu za najbolju eko akciju 'Bicikliramo mi u obitelji svi'. Uz pomoć zaposlenika škole, učenici su potaknuli članove obitelji na bicikliranje, približivši im tako važnost alternativnih načina kretanja za zdravlje i okoliš. PŠ Gotalovo zaslužila je i treće po redu dm green city priznanje jer je i ove godine među školama čiji su učenici prikupili i reciklirali najviše starog papira u akciji Zeleni korak. Zeleni korak održava se već četiri godine u sklopu dm green city projecta koji je ove godine bio u znaku UN-ove Međunarodne godine svjetlosti.

'Prema procjenama UN-a do 2060. čovječanstvo bi od sunčeve svjetlosti moglo dobivati čak trećinu energije. Koliko je svjetlost važna u našim životima, pokazuje podatak da čak 20% energije trošimo na rasvjetu. Stoga Ministarstvo potiče građane i tvrtke da sunčevu svjetlost koriste za proizvodnju energije, a gradove i općine da uvode učinkovitije sustave javne rasvjete', izjavila je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode.

U akciji Zeleni korak, uz PŠ Gotalovo, sudjelovalo je još 125 škola iz cijele Hrvatske čiji su učenici prikupili i reciklirali više od 220 tona starog papira. Najboljih deset škola dm će nagraditi elektronskim mikroskopima, a učenike OŠ Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške PBZ Card nagradit će izletom u nacionalni park jer su prikupili najviše papira – više od 13 tona.

U nastavku pročitajte tko su sve dobitnici dm green city nagrada 2015.:

Eko inovacija – tvrtka Pre-Os za eko vozilo koje se pokreće pedalama ili uz pomoć električnog akumulatora kojeg pokreće solarna ploča na krovu vozila
Eko edukativni projekt/Grand Prix – OŠ Mladost za projekt 'Čistimo i na Zemlju mislimo' i proizvodnju ekološkog deterdženta 'Bljesak'
Eko akcija - Područna škola Gotalovo za 'Bicikliramo mi u obitelji svi'
Posebno postignuće u zaštiti okoliša – tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji broji 6.500 registriranih korisnika koji su čak 60.000 puta odabrali bicikl kao prijevozno sredstvo te su u sklopu sustava odpedalirali 130.000 kilometara.
Eko kampanja – Udruga Lijepa Naša za kampanju 'Za manje otpada' s ciljem smanjenja otpada i dugoročne promjene navika kod mladih
Eko ambalaža – tvrtka Vivita za ambalažu od ostataka preostalih prilikom obrade šećerne trske ili kukuruza
Eko fotografija – Paula Šiptar ’Dolazak’
Eko dokumentarni film – Turistička zajednica Grada Nina za ’Zlatni cvijet Europe’

Članovi stručnog žirija bili su Marta Brkić, direktorica tvrtke Dvokut ECRO i predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša, Stanislav Mesarić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Martina Medverec, urednica portala Zdrava krava.