KRAJ DRUGOG KRUGA PRIVATIZACIJE

DIV želi Brodosplit, ostali škverovi bez kupaca?

18.05.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Samoborski DIV u utorak će dati ponudu za kupnju jednog brodogradilišta, potvrdio je član Uprave ove tvrtke za proizvodnju i trgovinu vijčanom robom Darko Pappo, piše Novi list. O kojem je škveru točno riječ, Pappo nije htio reći, samo je dodao kako će se sve znati na otvaranju ponuda u Hrvatskom fondu za privatizaciju

DIV je otkupio natječajnu dokumentaciju za čak četiri brodogradilišta – pulski Uljanik, 3. maj, Brodotrogir i Brodosplit.

Premda su u početku kružile informacije o tome kako su iz DIV-a najviše zainteresirani za riječki škver, Novi list piše da će DIV-ova ponuda na kraju ipak biti za najveći, ali obvezama najopterećeniji hrvatski škver – Brodosplit, čiji se samo troškovi restrukturiranja procjenjuju na 1,6 milijardi kuna, a ukupne obveze na više od 4 milijarde kuna

Direktor Zepterove tvrtke u Hrvatskoj Blaž Buble i u ponedjeljak je bio decidiran da neće dati ponudu za Kraljevicu. U slučaju 3. maja nagađa se da bi moguće ponuda mogla stići iz austrijskog metalurškog koncerna A-Tec, premda se u posljednje vrijeme sve češće spominju i izvjesni kineski investicijski fondovi i tvrtke.

Prema informacijama Novog lista iz 3. maja, Kinezi uistinu jesu prije mjesec i pol dana bili u kratkom razgledavanju škvera, u riječki škver do ponedjeljka, što je uobičajena praksa, iz HFP-a nije stigla nikakva informacija o tome da su Kinezi uistinu i podigli natječajnu dokumentaciju.

Za kupnju lokacijom atraktivnog Brodotrogira ponuda se, barem prema svim dosadašnjim izjavama po medijima, može očekivati od splitskog trgovca nekretninama Slobodana Ljubičića i Končareve tvrtke Jadranska ulaganja.