U NJEMAČKOJ

Dišu Volkswagenu za vratom: Teslina tvornica automobila bit će najveća u Europi?

20.07.2023 u 23:14

Bionic
Reading

Tesla je podnijela zahtjev za udvostručenje proizvodnog kapaciteta svoje tvornice u blizini Berlina na milijun električnih vozila godišnje. Najveći svjetski proizvođač električnih automobila želi da se u tvornici - koja se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od njemačkog glavnog grada - proizvodi više baterijskih ćelija

Ako se planovi odobre, Tesla Gigafactory moći će proizvesti baterijski kapacitet skladištenja od 100 gigavat sati godišnje, u odnosu na sadašnjih 50 gigavat sati, piše CNN. Proširenje znači da će Teslina tvornica, koja je svoje prvo vozilo isporučila u ožujku prošle godine, prestići veliku tvornicu Volkswagena u njemačkom gradu Wolfsburgu, čime će joj oduzeti krunu najveće tvornice automobila u Europi.

Proširenje bi također moglo još više unazaditi Volkswagen, najvećeg europskog proizvođača automobila u natjecanju s Teslom za veći dio globalnog tržišta električnih vozila. Volkswagen je prošle godine prodao 572.000 električnih automobila, daleko iza Teslinih 1,31 milijuna isporuka.

U prosincu 2021. Volkswagen je najavio da će potrošiti oko 100 milijardi dolara u sljedećih pet godina za elektrifikaciju svoje linije, alocirajući više od polovice svoje ukupne potrošnje na električna vozila. Volkswagenova strategija u Sjedinjenim Državama, gdje je Tesla najveći prodavač električnih vozila, također ima snažnu komponentu elektrifikacije.

'U Sjevernoj Americi Volkswagen grupa ima za cilj značajno proširiti svoj tržišni udio. To uključuje ulaganja u nova električna vozila i tvornicu baterijskih ćelija u Kanadi', rekla je tvrtka u prošlomjesečnom priopćenju. Dodano je da će marka Scout biti ponovno lansirana s potpuno električnim vozilima.

Tesla je u srijedu izvijestila o iznenađujuće velikom porastu dobiti u drugom kvartalu, potaknutom skokom broja prodanih vozila od 83 posto. Predviđaju da će ove godine prodati ukupno 1,8 milijuna vozila.

Svi koji imaju primjedbu na Teslin prijedlog proširenja njemačke tvornice to moraju učiniti do 18. rujna. Izgradnja postrojenja je odgođena zbog primjedbi, uglavnom ekoloških razloga. Najveća Teslina tvornica izvan Sjedinjenih Država nalazi se u Šangaju. U 2022. više od polovice vozila koje je Tesla isporučila proizvedeno je u Kini.