HANFA NAJAVILA PRIJAVE

Direktori MOL-a dobivali povlaštene informacije

Upravna zgrada INA-e

Upravna zgrada INA-e

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) rješenjem je Ini izdala nekoliko naloga vezano za izmjenu i/ili donošenje internih akata koji se odnose na uređuje postupanje s povlaštenim informacijama te s tim vezane izmjene organizacijske strukture i uspostavu sustava i kontrole, a dok Ina ne postupi po tom rješenju ili Hanfa u roku od sljedećih mjesec i pol ne utvrdi drugačije, nastavlja se obustava trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi

Uprava Hanfe te je odluke donijela na današnjoj sjednici, a iz Hanfe najavljuju da će podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima s obzirom na nepravilnosti uočene u provedenom upravnom postupku nadzora, koje ponajviše proizlaze iz sustava ovlaštenja za donošenje odluka utvrđenog internim aktom Ine - Lista ovlaštenja za donošenje odluka u Ini.

U priopćenju, koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama, navodi se da je na današnjoj sjednici Uprava Hanfe, u postupku nadzora čiji je predmet bio izvršavanje obveza Ine, sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala o objavljivanju informacija o izdavateljima vrijednosnih papira te u vezi objavljivanja i neovlaštenog odavanja povlaštenih informacija, donijela rješenje s nalozima Ini u četiri točke.

Naime, u nadzoru je utvrđeno kako se preko Odbora izvršnih direktora sve odluke prosljeđuju MOL-u gdje ih tamošnji direktori odobravaju, a što dovodi do neravnopravnog pristupa informacijama o poslovanju Ine.

Jasno je da sve informacije moraju biti transparente kako bi s njima bila upoznata i investicijska javnost zbog donošenja odluke o kupnji ili prodaji dionica. Tako naime propisuje Zakon. Hanfin nadzor je, štoviše, utvrdio kako su MOL-ovi direktori iz Ine dobivali i povlaštene informacije klasificirane kao poslovna tajna, iako nisu bili na službenoj listi osoba koji imaju pravo uvida u te podatke.

Hanfa je Ini naložila da 'na odgovarajući način izmijeni postojeće i/ili donese nove interne akte kojima se uređuje postupanje s povlaštenim informacijama, a kojima će se uskladiti s odgovarajućim odredbama ZTK i Pravilnika o objavi povlaštenih informacija koje se neposredno odnose na izdavatelja, te određivanju opravdanih interesa izdavatelja u svrhu neobjavljivanja'.

Drugom je točkom Ini naloženo da 'propiše odgovarajuće mjere internim aktima kojima se uređuju prava i obveze osoba koje imaju pristup povlaštenim informacijama, u skladu s člankom 5. Pravilnika, u svrhu osiguranja povjerljivosti povlaštene informacije'.

Rješenjem je Hanfa naložila Ini i da 'ažurira na određeni način popis upućenih osoba', te da 'izvrši izmjene organizacijske strukture i uspostavi sustave i kontrole unutar organizacijske strukture Ine, u skladu s internim aktima usklađenima sa ZTK i Pravilnikom', a na način kako je to naloženo u prve dvije točke.

Uz to, Hanfa je donijela i rješenje kojim je naložila Zagrebačkoj burzi da nastavi prethodno naloženu obustavu trgovanja dionicama Ine, 'dok Agencija ne utvrdi da je INA postupila po uvodno navedenom rješenju ili ne odluči drugačije, ali ne ranije od isteka roka od 45 dana od dana donošenja ovog rješenja'.

'Agencija će s obzirom na nepravilnosti uočene u provedenom upravnom postupku nadzora, a koje ponajviše proizlaze iz sustava ovlaštenja za donošenje odluka utvrđenog internim aktom INA-e: Lista ovlaštenja za donošenje odluka u INA, d.d. utemeljenog sukladno Izmjeni dioničarskog ugovora između MOL-a i Republike Hrvatske - kako onih nepravilnosti koje se tiču povreda Zakona o tržištu kapitala, tako i onih koje su vezane uz povredu propisa Zakona o trgovačkim društvima o utjecaju vladajućeg društva na ovisno društvo - podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima, o čemu će naknadno obavijestiti javnost', zaključuje se u priopćenju Hanfe.

Inače, na Zagrebačkoj se burzi već tri mjeseca, od 28. travnja, ne trguje dionicama Ine.

Zadnje rješenje kojim je obustava produljena Hanfa je donijela 23. svibnja i tada je najavila da će ta obustava trajati sve dok Hanfa ne odluči drugačije, po okončanju izvanrednog neposrednog nadzora nad izdavateljem Inom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi