TRŽIŠTE KAPITALA

Dionički indeksi mješovito, trgovanje bez milijunaša

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u jučerašnjem trgovanju svjedočilo mješovitim izvedbama te su dionički indeksi zaključili dan na suprotnim stranama. CROBEX je ojačao blagih 0,22 posto dok je uži indeks CROBEX10 kliznuo 0,14 posto u crveni teritorij. Sektorski je najbolju izvedbu imao indeks transportnog sektora sa skokom od gotovo 7 posto, i to zahvaljujući dionici Atlantske plovidbe, dok je gubitnike predvodio indeks prehrambenog sektora s minusom od 0,3 posto

Likvidnost se više nego prepolovila u odnosu na dan ranije te je protrgovano svega šest milijuna kuna, pri čemu nijedno izdanje nije prikupilo više od milijun kuna prometa. Najbliže tome je bila dionica Hrvatskog Telekoma sa 820 tisuća kuna prometa i blagim rastom cijene od 0,1 posto. Nešto veći promet, od oko 785 tisuća kuna, bilježi i dionica Valamar Riviere, koja je pri tome kliznula 0,04 posto u crveni teritorij. Nešto iznad pola milijuna kuna prometa je uknjižila dionica Ericsson Nikole Tesle, koja je pri tome stagnirala cijenom, te joj nije pomogao ni novi ugovor koji je kompanija potpisala s moldavskim operaterom.

Uvjerljiv dobitnik dana je bila dionica Atlantske plovidbe, koja je skočila 8,7 posto nakon vijesti o prodaji hotela Lapad. Snažnu izvedbu je imao još jedan brodar, Tankerska Next Generation, čija je cijena porasla 4,2 posto, a dobru izvedbu je imala i dionica Luke Rijeka, koja je ojačala 2,2 posto.

Na strani gubitnika vrijedi izdvojiti dionicu Peveca, koja se nalazi u silaznoj putanji od kraja prošlog mjeseca, te je jučer izgubila dodatnih 4,4 posto, a slijede ju dionice Proficija, AD Plastika i Arenaturista, koje se oslabile redom 4 posto, 2,2 posto i 0,8 posto.

Dobitnik dana Atlantska plovidba +8,65% 124,95

Gubitnik dana Pevec -4,42% 90,81

Crobex
+0,22% 1.615,36

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.