POZITIVAN TREND

Dionički fondovi predvodili srpanjski rast

investicije

investicije

Izvor: Corbis / Autor: CJ Burton/Corbis

Oporavak globalnih tržišta kapitala, koji su potaknula uglavnom povoljna polugodišnja izvješća kompanija, odrazio se i na rezultate investicijskih fondova, pogotovo globalno orijentiranih te ih je većina zabilježila porast vrijednosti

Dionički indeks Crobex u lipnju je porastao za 0,07 posto, a Crobex10 pao za 0,24 posto. Glavni Američki indeksi Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 imali su mjesečne poraste od oko 10 posto, a glavni azijski indeksi rasli su od pet do sedam posto.

U srpnju su fondovi ostvarili mjesečne rezultate u rasponu od +7,71 posto do -4,41 posto. Šezdeset i pet fondova ostvarilo je pozitivne rezultate. Ukupno je dvanaest fondova zabilježilo pad veći od jedan posto dok trideset i jedan fond bilježi rast veći od jedan posto, a pet najuspješnijih fondova poraslo je za više od pet posto. Deset najuspješnijih fondova čine dionički i mješoviti fondovi a najviše je porastao fond NFD Nova Europa sa mjesečnim prinosom od 7,71 posto

Dvadeset i pet dioničkih fondova u srpnju je ostvarilo porast vrijednosti, a pored već spomenutog fonda NFD Nova Europa, najuspješniji u ovoj grupi bili su KD Nova Europa (+7,04 posto), ST Global Equity (+5,94 posto) te Aureus US Equity kojem je vrijednost uvećana za 5,46 posto. Najveće padove kod dioničkih fondova zabilježili su Ilirika Azijski tigar (-4,41 posto), Platinum Blue Chip (-3,96 posto) te Capital Two kojem je vrijednost smanjena za 3,88 posto.

Deset mješovitih fondova zabilježilo je porast vrijednosti, a najuspješniji u ovoj grupi bili su Aureus Balanced (+5,18 posto) i ST Balanced (+4,94 posto), a padovi nisu bili toliko izraženi te je najveći zabilježio fond ZB Global kojem je vrijednost smanjena za 1,34 posto a iza njega je HPB Dynamic s padom od 0,76 posto.

Kod obvezničkih fondova samo je ZB bond zabilježio pad od 0,56 posto, a pozitivni rezultati kretali su se u rasponu od +0,48 posto pa do +2,49 posto koliko je ostvario najuspješniji HPB Obveznički

Novčani fondovi ostvarivali su pozitivne rezultate te nijedan nije imao pad vrijednosti. Ostvarili su prinose u rasponu od 0,53 do 0,15 posto. Najuspješniji su bili PBZ Euro Novčani i Erste Euro-Money fond s rastom od 0,53 odnosno 0,38 posto.

Prinosi fondova u ovoj godini kreću se u rasponu od +9,96 do -13,18 posto. Pozitivne rezultate bilježi 47 fondova. Devet fondova poraslo je za više od pet posto. Vrh ljestvice zauzeo je fond MP-Mena HR koji je u ovoj godini porastao za 9,96 posto, a slijedi ga Erste Bond fond s porastom od 6,55 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi