TRŽIŠTE KAPITALA

Dionice ZABE i HT-a uvjerljivi dobitnici

Zagrebačka banka e-poslovnica

Zagrebačka banka e-poslovnica

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagrebačka banka

Domaće tržište kapitala u srijedu je zaključilo u zelenom teritoriju, gdje su dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 porasli 0,42 posto i 0,59 posto. Sektorski gledano dobitke su predvodile blue chip dionice, te turistički sektor, dok je najveći pad zabilježen u indeksu građevinskog sektora koji je na vrijednosti izgubio 1,2 posto

Dionički promet je ojačao u odnosu na dan ranije, pa je tako u redovnom prometu protrgovano 10,7 milijuna kuna, dok je dodatnih dva milijuna kuna prometa ostvareno u blok transakciji dionicom INA-e. U OTC trgovanju je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa dionicom Brodospasa.

U fokusu investitora u redovnom trgovanju je bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je sa 3,6 milijuna kuna prometa bila uvjerljivo najlikvidnije izdanje. Cijena dionice je pritom skočila 3,6 posto, što ju svrstava među glavne dnevne dobitnike. Među milijunašima je još bila tek povlaštena dionica Adrisa, koja je ojačala 0,8 posto pri 1,8 milijuna kuna prometa.

Dobitnik dana je dionica Zagrebačke banke, čija je cijena skočila 4,1 posto, i to na snažnom prometu od oko 817 tisuća kuna. Među likvidnijim dobitnicima još valja izdvojiti dionice Čakovečkih mlinova, Genere i Liburnia Riviera Hotela koje su ojačale redom 3,4 posto, 3,2 posto i 2,3 posto.

Nezahvalno prvo mjesto među gubitnicima drži dionica Optime Telekoma čija je cijena potonula 8,5 posto, pri 267 tisuća kuna prometa. Neznatno manji pad bilježi dionica Tvornice stočne hrane od 8 posto, a vrijedi istaknuti još dionice Petrokemije, Ericsson Nikole Tesle i Zvijezde, koje su pale redom 3,3 posto, 2,9 posto i 1,1 posto.

Dobitnik dana Zagrebačka banka +4,12% 40,40
Gubitnik dana Optima Telekom -8,45% 1,30
Crobex +0,42% 1.759,66

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!