SVJETSKE BURZE

Dionice porasle nakon smanjenja kamata ECB-a

05.05.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući smanjenju kamata Europske središnje banke i dobrim makroekonomskim podacima, pa su na Wall Streetu Dow Jones i S&P indeks dosegnuli nove rekordne razine

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 14.973 boda, a S&P 500 indeks 2 posto, na 1.614 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti. Nasdaq indeks skočio je, pak, 3 posto, na 3.378 bodova.

Povijesni proboj S&P indeksa iznad razine od 1.600 bodova ponajviše se zahvaljuje podatku da je u travnju u SAD-u otvoreno 165.000 novih radnih mjesta, 20.000 više nego što se očekivalo, što ukazuje na oporavak tržišta rada. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7,6 na 7,5 posto, najnižu razinu u četiri godine.

'Brojke o zaposlenosti podržavaju sklonost ulagača prema riziku, što je potaknulo rast cijena dionica onih kompanija koje su osjetljive na rast gospodarstva', kaže Dan Veru, direktor u fondu Palisade Capital Management.

Ulagače je u četvrtak oraspoložila i Europska središnja banka, smanjivši ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto, a poručila je i da su moguće nove mjere kako bi se eurozona izvukla iz recesije.

Mjere ECB-a nadovezale su se na odluku američke središnje banke Feda dan prije da će i dalje kupovati državne i hipotekarne obveznice u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno, kako bi održala niske kamatne stope i tako potaknula rast gospodarstva.

'To pokazuje da su središnje banke odlučne da održe sustav stabilnim i da dodatno potaknu gospodarstvo, ako treba, što smirujuće djeluje na tržište', kaže Weyman Gong, strateg u tvrtki Signature.

Pozitivno je na tržište utjecao i nastavak niza solidnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dosad su financijska izvješća objavile 404 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 68,3 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, dok ih je samo 46,3 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo.

'Ovu sezonu poslovnih izvješća obilježava spori rast prihoda, pa će organski rast kompanija biti otežan. Veće kompanije vjerojatno će izabrati 'kupovanje rasta', pa se u idućem razdoblju mogu očekivati preuzimanja srednjih i malih tvrtki, što je pozitivno za tržište dionica', kaže Veru.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, na 6.521 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 3,9 posto, na 8.122 boda, a pariški CAC 2,7 posto, na 3.912 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 1,4 posto, na 13.694 boda.