NAGRADE BURZE

Dionice godine HT, Arenaturist i Valamar Riviera

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2014 12:59
  • Objavljeno 12.12.2014 u 12:58
Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

Zagrebačka burza (ZSE) dodijelila je u petak nagrade za 2014. godinu u sedam kategorija, među kojima je nagrada za dionicu s najvećim prometom dodijeljena Hrvatskom telekomu (HT), za dionicu s najvećim rastom cijene i prometa Arenaturistu, dok je dionicom godine prema izboru javnosti proglašena dionica Valamar Riviere

Odbor za Nagrade ZSE odluku o nagradama donosi temeljem objektivnih, statističkih kriterija, ali i razmatrajući ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala, i to za dionicu s najvećim prometom, najvećim porastom cijene, najvećim porastom prometa te za dionicu godine prema izboru javnosti, a nagrade se dodjeljuju i za Člana godine te za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala, kao i Nagrada Akademije ZSE za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala.

Ovogodišnjim Članom godine tako je ponovno proglašena brokerska kuća Interkapital vrijednosni papiri, dok je Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ZSE ove godine dodijelio nagradu za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala. Hrvatska udruga korporativnih rizničara dobitnica je, pak, nagrade Akademije ZSE za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala.

Nagradu za dionicu s najvećim prometom preuzeo je HT-ov menadžer za odnose s investitorima Elvis Knežević, koji je tom prilikom iskazavši zadovoljstvo što je treću godinu zaredom ta nagrada pripala HT-u.

'Ova je nagrada potvrda da je dionica HT-a prepoznata kao vrijedno i dugoročno ulaganje. Svjesni smo također da je veličina prometa dionice jako bitna kategorija pri investicijskoj odluci, a naročito u razdobljima kada tržište kapitala stagnira ili opada. U vrijeme rastuće gospodarske krize i izazovnih okolnosti na telekomunikacijskom tržištu, HT u svom poslovanju nastoji ostvarivati što bolje rezultate kako bi svojim dioničarima osigurao još veću vrijednost', kazao je Knežević.

Nagradu Akademije ZSE primio je predsjednik Hrvatske udruge korporativnih rizničara Goran Brajdić, koji je naglasio da ta udruga već deset godina, od svog osnutka, sustavno radi na edukaciji svojih članova i promiče najviše standarde struke, a ova im je nagrada veliki poticaj za daljnji rad.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelišić Kašić, primajući nagradu za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala, izjavila je da je razvoj tržišta kapitala od izuzetne važnosti za budući razvoj ekonomije.

'Burza ne samo da omogućava financiranje razvoja kompanija već i pridonosi unaprjeđenju korporativnog upravljanja, što je preduvjet svakom profesionalnom ulaganju. Hrvatska ima priliku postati regionalno središte, pri čemu burza može odigrati bitnu ulogu jer je dio infrastrukture koju investitori traže pri odabiru investicija i lokacije', istaknula je Jelušuić Kašić.

Dodala je i da je suradnja EBRD-a sa ZSE izuzetno dobra te kako se nada da je tehnička pomoć koju je EBRD osigurao za pokretanje SEE LINKA, projekta Zagrebačke, Bugarske i Makedonske burze za uspostavljanje tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, samo početak unaprjeđenja tržišne infrastrukture ZSE. Pritom je istaknula kako je želja EBRD-a podržati uvođenje novih financijskih instrumenta na tržište kapitala, ali i moguće buduće privatizacije na burzama u regiji.

Dionicu godine izabrala je javnost glasovanjem putem online ankete na internetskim stranicama ZSE temeljem nominacija članova Burze, a tvrtka Valamar Riviera dobitnik je te nagrade već treću godinu zaredom.

'Nedavnim objedinjavanjem Valamarovih tvrtki u Valamar Rivieru d.d. dodatno smo osnažili bilančnu imovinu i poslovanje kompanije te doprinijeli transparentnijem vrednovanju, što je u izravnom interesu svih naših dioničara kojih je danas više od 22 tisuće. Očekujemo da će se učinci pripajanja vidjeti u većoj likvidnosti dionice zbog izmjene dioničke strukture kroz povećanje udjela i broja manjinskih dioničara te jačem fokusu institucionalnih i drugih investitora. Ova nagrada za nas predstavlja i dodatan poticaj u aktualnom procesu uvrštenja dionice Valamar Rivijere na Službeno tržište ZSE', kazao je prilikom preuzimanja nagrade član Uprave te tvrtke Marko Čižmek

Predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić podsjetila je da je ovo treća dodjela nagrada u ovakvom formatu te je naglasila kako će Burza nagradu nastojati održati 'unatoč nezahvalnim okolnostima u kojima djeluje i financijska zajednica i čitavo gospodarstvo, jer izvrsnost svakako zaslužuje priznanje'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!