NASTAVLJENO TRGOVANJE

Dionica Ine potonula više od 10 posto

11.04.2011 u 11:07

Bionic
Reading

Nakon dva tjedna blokade, danas je nastavljeno trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi. Međutim, već sat vremena nakon otvaranja, trgovanje je opet obustavljeno, ali ovoga puta zbog pada cijene od preko 10 posto. Protrgovano je svega 55 dionica, a cijena je potonula na 3.600 kuna

Burzovno trgovanje dionicom Ine nastavljeno je bez komentara Hanfe, koja je blokadu držala dva tjedna, uz objašnjenje da je postupkom nadzora utvrđeno sumnjivo trgovanje od strane inozemnih investitora.

Cijena dionice Ine prije obustave trgovanja iznosila je 4.010 kuna. Burzovno nadmetanje Ininom dionicom bilo je najzaslužnije za oporavak Crobexa, koji je u prvom tromjesečju ove godine skočio više od 10 posto.

Hanfine muke s Inom započele su nakon MOL-ove ponude za kupnju Ininih dionica po cijeni od 2.800 kuna iz 2010. Nakon što su se u šoping uključili mirovinski fondovi sa 30 kuna višom ponudom, pojavio se i treći, nepoznati igrač, koji je agresivnom kupnjom u kratkom razdoblju stekao 1,44 posto dionica Ine.

Podaci koje je prikupila Hanfa upućuju na sumnju da je tajanstveni kupac pri kupnji koristio sumnjive izvore financiranja.

Navodno je istraga Hanfe pokazala i da postoje osnovane sumnje da je MOL preko povezanih osoba stjecao Inine dionice na burzi. Sumnje u manipulacijama na tržištu izazvale su i reakciju Vlade, koja je najavila izmjene Zakona o privatizaciji Ine, kojima bi se onemogućilo da bilo koji investitor prijeđe granicu od 49 posto vlasništva u Ini.

Međutim, Vlada je do okončanja istrage odustala od promjene Zakona, a nakon svega je reagirao i MOL, koji je odbacio medijske navode da je manipulirao Ininim dionicama.