CROBEX NASTAVIO RASTI

Dionica HT-a na godišnjem maksimumu

14.09.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Crobex je nastavio rasti treći dan zaredom, unatoč lošoj gospodarskoj situaciji i promjeni trendova na globalnim tržištima. Pozitivna atmosfera podgrijana deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om podigla je Crobex nadomak 2.150 bodova. Redovni promet pao je na 31,6 milijuna kuna, a nakon duže vremena u prvi plan je izbila dionica Hrvatskog telekoma

Zahvaljujući snažnoj podršci ulagača (rast prometa na 7,9 milijuna kuna prometa), cijena dionice HT-a ojačala ja 1,83 posto (na 237 kuna), a tijekom dana dostigla je i najvišu ovogodišnju razinu od 238,25 kuna. Snažan doprinos pozitivnoj izvedbi Crobexa dale su i dionice Konzuma, Viadukta, Ine, Ericssona Nikole Tesle, Kraša, Petrokemije, Tehnike i Zagrebačke banke.

Gubitničku listu predvodile su dionice brodara, među kojima je najveću korekciju (-1,46 posto) pretrpjela Atlantska plovidba. Nakon izbijanja afere vezane uz nemogućnost naplate kredita od splitskog SMS-a, na silaznoj putanji (-1,75 posto) se našla i dionica Podravke. Prozvani bivši predsjednik uprave Darko Marinac danas bi se na sjednici nadzornog odbora trebao izjasniti o spornom kreditu.

Vodeći europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabili pod pritiskom pada cijena u naftnom i bankarskom sektoru.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.