TEHNOLOŠKI DIV GUBI SJAJ

Dionica Applea nezaustavljivo tone

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 18.04.2013 16:33
  • Objavljeno 18.04.2013 u 13:03
Apple

Apple

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Dionice Applea u srijedu je pala ispod 400 dolara po prvi put od prosinca 2011, uslijed zabrinutosti oko usporavanja prodaje. U odnosu na rujan prošle godine kada je Appleova dionica vrijedila preko 700 dolara, cijena se gotovo prepolovila

Dugotrajni silazni trend Applea kulminirao je u srijedu kada se dionica survala 5,5 posto, spustivši se tijekom dana ispod psihološke granice od 400 dolara.

Zbrinutost burzovnih igrača potaknulo je izvješće o padu prodaje Cirrus Logica, jednog od glavnih Aplleovih dobavljača komponenti za iPhone i iPode. Prema procjenama, potražnja iz Applea čini gotovo 90 posto prihoda Cirrus Logica.

Apple će tromjesečno financijsko izvješće objaviti sljedeći tjedan, a podaci iz Cirrusa pojačali su strahove da bi rezultati mogli biti ispod očekivanja analitičara.

Jedna od vodećih tehnoloških tvrtki u posljednje je vrijeme suočena sa sve snažnijim pritiskom konkurencije, kao i s visokim apetitima investitora.

Iako su prihodi od prodaje najpopularnijih proizvoda, iPhonea i iPada, rastu, problem je što se njihov tržišni udio smanjuje.

U isto vrijeme, njegov najveći suparnik Samsung stalno povećava svoj udio na tržištu, kako u pametnim telefonima, tako i u sektorima tableta i osobnih računala.

Prema istraživanju tvrtke Gartner, u posljednjem tromjesečju 2012. Samsung je prodao 64,5 milijuna smartphonea, a Apple 43,5 milijuna.

Samsung je također udvostručio svoj udio na tržištu tablet računala na 15,1 posto u posljednja tri mjeseca 2012, dok se udio Applea smanjio sa 51,7 posto na 43,6 posto, unatoč snažnom rastu prodaje.

Istovremeno s padom tržišnih udjela, analitičare zabrinjava kašnjenje u lansiranju novih proizvoda. U zadnje vrijeme šire se glasine da će nova verzija iPhonea izaći tek u rujnu, a ne u lipnju, kako je najavljeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!