PODUPIRANJE LIKVIDNOSTI

Dionica AD Plastika dobila 'market makera'

14.02.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Predstavnici AD Plastika, Erste&Steiermaerkische Bank (ESB) i Zagrebačke burze potpisali su danas ugovor o obavljanju poslova specijalista za dionicu AD Plastika

Time je dionica AD Plastika nakon dionica Atlantic grupe i Uljanik plovidbe postala treća dionica uvrštena na Zagrebačku burzu čiju će likvidnost podupirati specijalist. Po danas potpisanom ugovoru specijalist za dionicu AD Plastika je ESB.

Specijalist (Market maker) je banka, brokerska kuća ili druga financijska institucija koja je uvijek spremna po kupovnoj cijeni (bid) kupiti i po prodajnoj cijeni (ask) prodati dionice. Svrha je takvih specijalista povećati likvidnost pojedinih dionica kako bi se investitori s više povjerenja mogli odlučiti za ulaganje u takve vrijednosne papire.

Specijalist za pojedinu dionicu može biti svaki član burze koji ispunjava uvjete propisane njezinim pravilima, zakonom i podzakonskim aktima te s burzom sklopi poseban ugovor o obavljanju poslova specijalista.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je na potpisivanju ugovora da je situacija na Zagrebačkoj burzi teška zbog niske likvidnosti. Danas potpisani ugovor prema njezinim riječima pridonosi likvidnosti i poručuje investitorima da ima interesantnih dionica za ulaganja.

S njom se slaže član uprave ESB-a Borislav Centner te dodaje da specijalisti podupiru razvoj tržišta kapitala.

Član Uprave AD Plastika Ivica Tolić rekao je da se tvrtka odlučila na suradnju s ESB-om sa željom postizanja veće likvidnosti svoje dionice, stabilnosti i rasta njezine cijene i dostupnosti što širem krugu ulagača.

U prezentaciji nakon potpisivanja ugovora istaknuto je da AD Plastik, nakon krizne 2008. godine, ostvaruje pozitivne poslovne rezultate. Tako je neto dobit u 2010. iznosila 54 milijuna kuna, a u 2011. godini 60 milijuna kuna. U ovoj godini očekuje se 20-postotni rast prihoda u odnosu na 2011. godinu, a među poslovnim planovima su početak proizvodnje u Mladenovcu u Srbiji i Kalugi u Rusiji, izgradnja nove zgrade i nabava opreme za novu liniju bojanja u Zagrebu te prodaja nekretnina u Solinu i Makarskoj.