DUGOVANJA

Dioki traži zaštitu Vlade od 'nerazumnih poteza' Ine

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2011 14:41
  • Objavljeno 13.07.2011 u 14:36
dioki

dioki

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Tvrtka Dioki u današnjem priopćenju ističe kako nije točno da ne plaćaju svoje obveze Ini, kako su dug prema Ini u odnosu na travanj prošle godine smanjili za više od 60 posto, a zatražila je i hitnu reakciju hrvatske Vlade kako bi se zaustavilo upropaštavanje velikog hrvatskog izvoznika i očuvala radna mjesta

'Usprkos otežanom poslovanju koje je prouzročeno visokim cijenama plina, te drastično i bezrazložno smanjenom isporukom etana od strane Ine, dug od 140 milijuna kuna od 30. travnja 2010. smanjen je danas na 68 milijuna kuna, odnosno za više od 60 posto', navode iz Diokija u priopćenju kojim reagiraju na jučerašnju objavu Ine da je pokrenula postupak prisilne naplate duga Diokija.

Dioki u priopćenju ističe i kako Ina, iako plin u potpunosti dolazi iz hrvatskih izvora, hrvatskoj industriji zaračunava 40 posto veću cijenu u odnosu na cijenu plina u Češkoj, Mađarskoj ili Italiji.

'Ne želeći ulaziti u moguće razloge ovakvog ponašanja Uprava i 836 zaposlenika Diokija i DINE zahtijeva hitnu reakciju Vlade Republike Hrvatske i šire javnosti kako bi se zaustavilo upropaštavanje velikog hrvatskog izvoznika i očuvala radna mjesta', poručuju iz Diokija.

Navode i kako usprkos 'svakodnevnim intenzivnim naporima koji se poduzimaju nisu u stanju obraniti se od ovakvih nerazumnih i ničim izazvanih poteza od strane Ine'.

Dioki je, kako se navodi u priopćenju, pravovremeno obavijestio Inu o daljnim mogućnostima smanjena duga, tijekom zajedničkog sastanka 7. srpnja i dopisom od 8. srpnja, a informaciju o pokretanjima mjera prisilne naplate dobio putem medija.

Dioki je jedan od najvećih potrošača plina (oko 22 milijuna kuna mjesečno) iz čega je razvidno da je dugovanje kraće od 75 dana, što Dioki svrstava u red jednog od urednijih kupaca plina u okruženju, tvrde iz te tvrtke.

Ina je jučer objavila da je pokrenula postupak prisilne naplate više od 68 milijuna kuna koje joj Dioki duguje za isporučeni etan i za isporučeni prirodni plin te da kao slijedeći korak razmatra mogućnost obustave isporuke etana i prirodnog plina Diokiju

Iz Ine su također naveli da su pokrenuti intenzivni razgovori u okviru kojih od strane Diokija nije ponuđeno prihvatljivo rješenje niti je Dioki podmirio svoja dugovanja pa je postupak prisline naplate bio nužan poslovni potez kako bi zaštitili vlastito poslovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi