GOSPODARSKE ŠTETE

Deranja: Najveći danak ponovno će platiti privatni sektor

26.03.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja u četvrtak je za Hinu izjavila da za epidemiju COVID-19 nije nitko kriv, ali se pribojava da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor

Situacija nije bajna, muči nas neizvjesnost, teško je stanje u gospodarstvu i nemamo jasnu viziju što će se dalje dešavati. Jasno je da za ovu epidemiju nisu krivi ni Vlada ni nitko od nas, ali se bojim da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor", kazala je Deranja.

Dodala je da svi u gospodarstvu "traže otpise, a ne odgode", jer situacija je katastrofalna.

"Čelništvo HUP-a redovno komunicira s Vladom i ministarstvima, u kontaktu je sa članicama, predlagali smo niz mjera te je normalno da Vlada radi ono što ona smatra da treba raditi. Normalno je da smo nezadovoljni posljednjim paketom gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu jer tražimo otpise, a ne odgode", ustvrdila je predsjednica HUP-a.

Trenutnu gospodarsku situaciju ocjenjuje katastrofalnom. "Na primjeru Tehnomonta mogu reći da nemamo materijala, nemamo kome isporučiti, nema novih narudžbi te još uvijek čekamo provedbu tih mjera. Naše obveze dolaze na naplatu, ne znamo što će biti, nemamo scenarij kako bi znali koliko plaća možemo isplatiti i kolike akumulacije imamo. Dakle, vlada jedna opća neizvjesnost", istaknula je Deranja.

Pohvalila je Stožer civilne zaštite i zdravstveni sustav i sve one koji se brinu o zdravlju građana i "na prvoj su crti obrane".

"Nitko od nas ne zna hoće li kriza trajati mjesec ili dva ili još duže. Ne znamo što nam nosi sutra, ali znamo da ima puno njih koji već sada ne smiju raditi, a to znači da mi nemamo prihoda. Ako nemamo prihoda, nemamo od čega ni plaćati, nemamo budžet kao javni sektor, koji smo mi godinama punili. Tragedija je da smo mi zbog nesposobnosti dosadašnji vlada najduže bili u krizi, a sada s ovim slabim rastom uspjeli smo doći na 2008. godinu, dok su sve države galopirajući išle naprijed", poručila je Gordana Deranja.

Kaže kako je privatni sektor ovaj put jedinstven i neće dozvoliti da ga se u potpunosti uništi.

"Vrijeme je da se donesu mjere s kojima ćemo jasno znati da će nam se otpisati dugove. Ne trebaju agencije i uhljebi. Svaka čast svima onima u javnom sektoru koji daju svoj obol, no ako smanje sve ono neracionalno što su nakrcali godinama, bit će veće plaće za ove u javnim sektorima koji se bore za nas i brinu o nama, a isto tako bit će više sredstava da se vrate u privatni sektor koji je punio taj budžet. Svi moramo biti solidarni, a ne na grbaču isključivo privatnog sektora, po sistemu 'odgodit ćemo vam, uzmite si kredite pa plaćajte'. Valjda smo svi u istoj situaciji", ustvrdila je Deranja.

Recesija nezaobilazna

Na pitanje kako će još jedan udarac na gospodarstvo grada preživjeti Pula koja je ne tako davno ostala bez Uljanika, predsjednica HUP-a Gordana Deranja je naglasila kako je situacija ista za sve te kako Pula nije ni u boljoj ni u lošijoj situaciji od ostalih.

"Gospodarstvo pati u cijeloj Hrvatskoj. Nemoguće je dopremiti materijal, traži se avansno plaćanja, narudžbe su stale. Katastrofa je, nitko nije kriv, cijeli svijet je u tome ali onda moramo biti solidarni odnosno da budemo kući i poštujemo odluke, ali da onda s druge strane da nam se otpišu i oslobode onih davanja koje nismo realizirali. Zamislite, Ministarstvo turizma velikodušno nas oslobađa od neplaćanja doprinosa za turističku članarinu. Ma molim vas, gdje je taj turizam, to je smiješno", rekla je Deranja.

Dodaje da se godinama ništa ne ukida poput parafiskalnih nameta "koje su si nadogradili i nadograđuju godinama da bi postojale kojekakve agencije".

"Što sad rade te agencije ? Dakle, naši radnici neka izvole na m inimalac od 3.200 kuna. Je li to normalno ? Onda budimo svi na minimalcu, osim onih koji su zaslužuju punu plaću i prekovremene i sve što zaslužuju koji se brinu o nama", ističe Deranja, dodavši kako je "recesija nezaobilazna".

"Ako ovo stanje i ova kriza potraje još mjesec dana, što ne vjerujem,mislim da imamo šanse. No, ako potraje dva-tri mjeseca, gospodarstvo je gotovo ako nam ne oproste i ne startamo bez dugova. Ako pak startamo s dugovima koje ćemo morati vraćati, onda nam predstoji iznimno teško razdoblje", zaključila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.