ZA 67 MILIJARDI DOLARA

Dell preuzeo EMC i stvorio najveću tehnološku grupu na svijetu

08.09.2016 u 13:14

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Dell objavio je da je zaključio kupnju najveće kompanije za pohranjivanje podataka u svijetu EMC, čime je nastala najveća tehnološka grupa u svijetu u privatnom vlasništvu

Nova kompanija zvat će se Dell Technologiesa njezino formiranje označava dovršetak rekordnog, 67 milijardi dolara vrijednog preuzimanja EMC-a, koji bi posrnulom proizvođaču računala trebao pomoći da pojača aktivnosti u segmentu mobilnog i računalstva u oblaku.

Michael Dell, utemeljitelj i predsjednik uprave Della koji je 2013. uvrstio dionice kompanije u burzovnu kotaciju, naglašava da će nova kompanija biti bolje pozicionirana da konkurira ostalim akterima na živahnoj tehnološkoj sceni.

'Svjedočimo svitanju nove industrijske revolucije', kazao je Michael Dell u priopćenju objavljenom u srijedu.

'Naš je svijet iz minute u minutu sve inteligentniji i sve tješnje međusobno povezan i u konačnici će se ispreplesti s ogromnim Internetom stvari, omogućujući našim klijentima nevjerojatne stvari. Zato smo kreirali Dell Technologies. Imamo proizvode, usluge, znanje i globalnu prisutnost zahvaljujući kojima možemo biti katalizator promjene i možemo voditi klijente, velike i male, na njihovom digitalnom putu', naglasio je.

Dell Technologies nudit će poduzećima široku lepezu usluga, uključujući računalstvo u oblaku, analizu podataka, mobilnost i kibernetičku sigurnost. Time se Dell još dalje odmiče od svojih korijena na tržištu osobnih računala koje bilježi pad.

Michael Dell predvodio je kupnju dionica prilikom njihova uvrštenja u burzovnu kotaciju, čime je pribavljeno 24,9 milijardi dolara kapitala. Svrha je tih poteza bila transformacija kompanije u uvjetima pada prodaje osobnih računala i pojačanog okretanja klijenata mobilnom računalstvu.

Procjenjuje se da će nova kompanija Dell Technologies imati godišnje prihode od 74 milijarde dolara i 140 tisuća zaposlenika a bit će prisutna u 180 zemalja.