NOVA ŠANSA

Deblokiran račun trogirskog brodogradilišta, Končareva tvrtka uplatila pet milijuna kuna

26.03.2021 u 19:33

Bionic
Reading

Račun Hrvatske brodogradnje Trogir (HBT) u petak je deblokiran i time je omogućeno pokretanje isplate plaća, otpremnina i drugih obaveza

Deblokadu računa omogućio je Servisni centar Trogir (SCT) uplatom od pet milijuna kuna, priopćeno je u petak iz Brodotrogira.

„SCT je pet milijuna kuna prikupio iz vlastitih sredstava i tvrtke kćeri Adria Docks te partnera izvan škvera. Nažalost, sredstva nisu dobivena od banaka, ali se i dalje intenzivno radi na dobivanju kredita od financijskih institucija," izjavio je vlasnik Brodotrogira Danko Končar. On je izrazio zadovoljstvo što će radnici dobiti svoj novac, ali, kako je istaknuo, to je samo prvi korak u sanaciji škvera.

"S procesom prodaje marine (Marina Trogir) se nastavlja uz napomenu da za sada ima troje zainteresiranih stranih kupaca. Ubrzanim tempom prodaje, očekujemo da će kupac dati avans i time omogućiti ozbiljnu sanaciju škvera. Buduće otpremnine za više od 100 radnika, bit će osigurane od dobivenog avansa od prodaje marine. Nadamo se da će se to realizirati do kraja travnja," naveo je Končar.

Podsjetio je kako je Vlada Republike Hrvatske je već ranije odobrila jamstva za gradnju dva polarna kruzera te škver prije izdavanja jamstva treba ispuniti zadane uvjete iz same odluke. "Škver je zahvalan na dosadašnjoj pomoći Vlade RH te će prodajom marine ispuniti prethodno navedene uvjete. Bez sveobuhvatne pomoći Vlade, nastavak djelatnosti brodogradnje u Brodotrogiru teško će biti moguć“, ističe Končar.