STEČAJNI UPRAVITELJ OPREZAN

Daruvarska pivovara još nije plaćena

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 05.05.2010 18:10
  • Objavljeno 05.05.2010 u 15:48
Darovarska pivovara

Darovarska pivovara

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mato Pejic

Iako se u medijima Kufner grupa navodi kao novi vlasnik Daruvarske pivovare, stečajni upravitelj Branko Valentić u razgovoru za tportal izjavio je da je pivovara tek izlicitirana od strane ponuđača te da će biti prodana onda kada bude plaćena

Nakon šest neuspješnih pokušaja prodaje Daruvarska pivovara, koja je od 9. lipnja prošle godine zbog prezaduženosti završila u stečaju, u ponedjeljak je, na sedmoj javnoj dražbi održanoj na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, konačno prodana. Novi vlasnik najstarije hrvatske pivovare, koja slavi svoju 170. godišnjicu, jest Kufner grupa, čije matično poslovanje čini proizvodnja građevinskog materijala. Iako se u medijima Kufner grupa navodi kao novi vlasnik Daruvarske pivovare, stečajni upravitelj Branko Valentić u razgovoru za tportal izjavio je da je pivovara tek izlicitirana od strane ponuđača te da će biti prodana onda kada bude plaćena. Za sada je, ističe Valentić, Kufner grupa tek ponuđač, ali ne i novi vlasnik pivovare.

'Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru Daruvarska je pivovara izlicitirana. Ponuđač, Kufner grupa, uplatio je jamčevinu, ali sve dok ne plati punu cijenu, Pivovara službeno nije prodana, budući da je nemali broj slučajeva da se izlicitirano nikada ne plati. Za plaćanje je predviđen rok od 30 dana po pravomoćnosti rješenja te ćemo tek onda znati je li pivovara dobila novog vlasnika. Do tada je cijela proizvodnja u pogonima Pivovare, koja se do sada odvijala minimalnim kapacitetom, u potpunosti zaustavljena', rekao je Branko Valentić, stečajni upravitelj Daruvarske pivovare u kojoj je trenutno zaposleno još 66 radnika.

Kufner grupa Daruvarsku pivovaru izlicitirala je po početnoj cijeni od 14,8 milijuna kuna, što je znatno manje od početne cijene u prvim dražbenim krugovima. Podsjetimo, već je prva početna cijena na dražbi, u startu, bila znatno manja od vrijednosti pivovare, koja se donedavno procjenjivala na oko 10 milijuna eura. Ipak, zbog dugova Pivovare, koji su narasli na preko 100 milijuna kuna, zainteresiranih kupaca nije bilo. Cijena je stoga iz kruga u krug padala, primjerice, u drugom dražbenom krugu iznosila je 46,7 milijuna kuna, u trećem 35 milijuna kuna, u četvrtom 26 milijuna kuna, a ozbiljan se ponuđač pojavio tek kada je cijena pala na nešto manje od 15 milijuna kuna.

'Kupnja Daruvarske pivovare dodatno će ojačati poziciju holdinga na domaćem i regionalnom tržištu. Ovaj potez Kufner grupe poklapa se sa srednjoročnim planom da svoju poziciju na tržištu ojača dodatnim rastom, kako organskim tako i putem akvizicija. Novi razvojni projekti, poput Daruvarske pivovare, dat će dodatnu dimenziju rasta i izvan matičnog poslovanja grupe koji čini proizvodnja građevinskih materijala', stoji u službenoj objavi Uprave Kufner grupe. Novi vlasnik Daruvarske pivovare, koja se sa 2,6 posto udjela ubraja u male pivovare na hrvatskom tržištu, kupnjom je započeo proces koji će se graditi narednih nekoliko godina.

'Potrebno je stvoriti predispozicije za uspjeh koji će biti posljedica dugoročnog ulaganja te predanog i inovativnog angažmana Uprave i svih zaposlenih Kufner grupe, koja će poštivati bogatu tradiciju. Regionalna prepoznatljivost Staročeškog piva dobar je temelj za još jedan originalni izvozni proizvod', ističe se u priopćenju Uprave Kufner grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi