INTERES ZA GOLI OTOK

'Danijel' predlaže poligon za vojne vježbe, swingere i nudiste

24.09.2014 u 07:16

Bionic
Reading

U prošli ponedjeljak završio je javni poziv Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za dostavu prijedloga za kupnju, najam ili zakup 100 odabranih zapuštenih nekretnina u akciji 'Projekti 100'. Sudeći po broju dospjelih prijedloga i ideja, investitorima je najzanimljiviji Goli otok. Međutim, uvidom u popis prispjelih interesa kojim je DUUDI izašao u javnost teško je reći koja se od ponuda može smatrati ozbiljnom s obzirom na to da su podaci nekih od interesenata do te mjere nepotpuni pa se teško može zaključiti da je riječ o stvarnim ulagačkim namjerama

Naime, iz popisa koji smo dobili od DUUDI-ja nejasno je radi li se o fizičkim osobama ili tvrtkama. Primjerice, neke su ponude označene samo kao 'Danijel', 'Očić' ili 'Šurlan' pa je nemoguće provjeriti o kakvom se subjektu radi. Nedostaju i adrese ili bilo kakav identifikacijski broj i sl. Ovime se pokazala i neodgovornost šefova DUUDI-ja predvođenih Mladenom Pejnovićem, koji su ovako nefiltitirane podatke pustili u javnost.

Iz DUUDI-ja naglašavaju kako se radi o neobvezujućim inicijativama (prijedlozima, idejama i mišljenjima) koje su pristigle na mail adresu projekti100@duudi.hr.

'Unosili smo podatke onako kako su i pristigli na mail adresu ili poštom. Dakle, ako je pristiglo pod mailom fizičke osobe i imenom i prezimenom, unosi se ime ili prezime, ovisno o podacima kojima smo raspolagali. Isto je i s poduzećima: kako su poslali inicijativu, tako je i unošeno u prezentaciju i registrirano', objašnjavaju u DUUDI-ju.

Naglašavaju kako je održani program 'Projekti 100' savjetodavnog karaktera i testiranje interesa prema nekretninama s popisa te da je stoga riječ o neobvezujućim prijedlozima i interesima koji su pristigli na mail adresu i poštom na adresu DUUDI-ja. Također ističu da će tijekom listopada biti organizirano savjetovanje (okrugli stol) sa zainteresiranima koji su sudjelovali u programu 'Projekti 100'.

U nastavku možete vidjeti popis svih neobvezujućih inicijativa koje su prispjele za Goli otok.

Među njima je i inicijativa udruge Documenta, koja ga želi urediti kao spomen-područje, potom prijedlog LNG Hrvatske za zamjenom nekretnina. Interes su pokazali i stranci: konzultantska tvrtka Smicon JLT iz Dubaija i AIS iz Tajlanda. Dva su prijedloga da se od Golog otoka napravi gay resort, pa čak i mjesto za swingere i nudiste.

LNG HRVATSKA D.O.O. – zamjena nekretnine
CENTAR ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU – VESNA TERŠELIĆ, prijedlog - memorijalno-turistički kompleks
- ČOP - prijedlog - centar za darovitu djecu
KREATIVNE KONSTRUKCIJE J.D.O.O. – šest prostornih i funkcionalnih cjelina – muzej, prostor umjetnosti, hortikultura, robinzonski turizam, poligon sofisticiranih energetskih zahvata, istraživanje
PZ 'ZIDINE' GALOVAC–ŠARE – urediti stare građevine, izgraditi Međunarodni Centar za kongrese, izgraditi Zvjezdarnicu, staza za zrakoplove, turistički objekti, pristanište za trajekte
LAURENTA i BULJAN - prijedlog - Međunarodna akademija znanosti i umjetnosti
TVRTKA U OSNIVANJU – PEKAS – BERLIN – prijedlog - Goli GAY Resort Croatia
EKOLOŠKI SOCIJALNI FORUM–BABIĆ – prijedlog - European Gay Resort
- PASADENA D.O.O. – RISMAL – prijedlog - u gradnji budućnosti Golog otoka – nude usluge izdavaštva (audio/video filmovi, tekstovi)
SELIMOVIĆ – BEČ – interes
- OPĆINA LOPAR – memorijalni prostor, pašarenje, komercijalno-turistička valorizacija
- GT PRECISION D.O.O. – STEFAN BOHAK SLOVENIJA – najam ili kupnja – turističke svrhe
- INSTITUTE OF ARCHITECTURE TECHNOLOGY – GRAZ – studenti rade radove na temu
- UDRUGA ANTE ZEMLJAR – spomen-područje (prijedlog Zakona) – turističke svrhe i edukativni potencijal, sufinanciranje iz EU fondova – memorijalni centar
MALINIĆ – LJUBLJANA – JPP, koncesija – turistički
- SMICON JLT – DUBAI – interes
- OČIĆ – interes
ČABRIJAN – prijedlog za koncesiju
BIJELA LAĐA D.O.O. - interes – koncesija, JPP – turističke svrhe
KAJIĆ – memorijalno-turističke svrhe
- AIS – THAILAND - gradnja turističkog raja (spomen područje, sportski tereni, luka, marina, trgovački centar, bolnica, uređenje plaža)
RASTKO TEPINA – interes
KREŠEVIĆ – IAT GRAZ – studenti – mjesto sjećanja i mjesto susreta
- UDRUGA ANTE ZEMLJAR – protest - pismo (spomen-područje (prijedlog Zakona) – turističke svrhe i edukativni potencijal, sufinanciranje iz EU fondova – memorijalni centar )
LEKAJ – interes
ŠURLAN – najam – interes
- FRANIĆ – prijedlog - izgradnja hipodroma, golf igrališta i staze za utrku
DANIJEL - prijedlog – poligon za obuku specijalnih postrojbi, vojne vježbe; mjesto za swingere, nudiste
GRAD RAB – interes/prijedlog