vremenska prognoza

Danas suho i sunčano, a idući tjedan očekujte iznadprosječne vrućine

04.11.2018 u 07:59

Bionic
Reading

Nakon jednog od najtoplijih listopada u znanoj povijesti, mjestimice čak i rekordnog, iznadprosječno toplo razdoblje nastavlja se i u prvom tjednu studenoga, vjerojatno i dulje. Pritom će, unatoč ponovnom jačanju juga duž većeg dijela Jadrana, nedjelja još biti uglavnom suha, ali ne i prva polovina idućeg tjedna kada će, vrlo vjerojatno, gotovo svakog dana biti povremene mjestimične kiše, osobito na Jadranu te u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će sjevernije prevladavati suho, uz čestu maglu, ponegdje i dugotrajnu.

U istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Magla će u Podunavlju uglavnom izostati jer će puhati slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar, ali će je biti u zapadnijim krajevima, osobito u Posavini.

Najniža temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša između 17 i 21 °C. U središnjoj Hrvatskoj ujutro većinom magla i niski oblaci, a zatim od sredine dana sunčana razdoblja. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 19 °C, javlja HRT-ova prognoza koju potpisuju Tanja Renko i Zoran Vakula.

U Gorskom kotaru i Lici također ujutro niski oblaci i magla, a zatim sunčana razdoblja. Vjetar slab sjeveroistočni, dok će duž obale sjevernog Jadrana ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Bura će slabjeti i na otvorenom moru okretati na jugo s kojim će stizati i sve više oblaka, no veći dio dana bit će barem djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 15 do 19 °C u unutrašnjosti te 20 do 24 °C uz more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Noću i ujutro tiho ili uz burin, zatim će zapuhati jugo koje će do večeri biti umjereno, u noći na ponedjeljak već ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura zraka od 21 do 25 °C.

Podjednako relativno toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također biti barem djelomice sunčano. More, čija je temperatura oko 20 °C, bit će malo, poslijepodne uz umjereno jugo i umjereno valovito.

Početak idućeg tjedna u većem dijelu unutrašnjosti i dalje većinom suho. Malo kiše može pasti u ponedjeljak uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Sredinom tjedna kiša će biti češća, osobito u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a ponegdje je moguća i u sjevernijim krajevima.

I dalje će biti toplije od uobičajenog za početak studenoga, a na jesen će nas podsjećati česta magla i niski oblaci u jutarnjim satima, mjestimice i dulje. Na Jadranu vrlo promjenljivo, gotovo svakog dana uz mjestimičnu kišu, posebice u srijedu, kada su vrlo vjerojatni i jači pljuskovi praćeni grmljavinom.

Jugo će u ponedjeljak biti jako, mjestimice i olujno, a zatim od utorka uglavnom umjereno. Vjerojatnost malo stabilnijeg vremena povećava se u petak, kada je moguće i jačanje bure. Iako će temperatura zraka biti u blagom padu, vrijednosti će i dalje biti više od prosječnih za prvu polovinu studenoga.

  • +7
Napokon sunce u Zagrebu! Stanovnici se raskomotili i "nabacili" osmijeh Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL