udruga lipa

Dan porezne slobode dan kasnije nego lani

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 12:52
  • Objavljeno 29.06.2020 u 12:52
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Barraud / Caia Image

Dan porezne slobode ove godine pada na 29. lipnja, isto kao lani, ali kako je godina prijestupna građanima treba dan više nego lani da bi podmirili poreze i napunili paradržavne fondove, kažu u Udruzi poreznih obveznika Lipa

U priopćenju te Udruge u ponedjeljak se ocjenjuje da se "uz sve deklarativne porezne reforme", porezno opterećenje prosječnog građanina pogoršalo.

Izračun je, kako navode, načinjen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu.

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna i od kojeg počinju raditi za sebe i svoju obitelj.

U većini europskih zemalja taj dan je puno ranije nego u Hrvatskoj, upozoravaju iz Lipe.

Ističu kako se "zaostajanje Hrvatske za drugim tranzicijskim zemljama EU-a danas više ne može pravdati ratom i posljedicama rata".

Uzrok je, kako navode, u neprovedenim reformama koje plaćamo višim poreznim opterećenjem.

Dodaju kako su pred nama izbori pa građani ponovo imaju priliku zamisliti se zašto je to tako i kako će živjeti u budućnosti ako se ništa ne promijeni.

"Moramo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, provesti reforme i onda ćemo napredovati i bolje živjeti. I da, plaćat ćemo manje poreze!" poručuju iz Udruge Lipa.

Napominju kako svaki građanin može za sebe izračunati svoj Dan porezne slobode, koristeći Lipin kalkulator porezne slobode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!