KOORDINACIJA ŽENA HUS-A

Dalmatinske sindikalistice zbijaju redove

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 17.02.2010 14:41
  • Objavljeno 17.02.2010 u 14:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danas su se u Splitu u krugu brodogradilišta Brodosplit okupile sindikalistice iz HUS-ovih udruženih sindikata. Namjera sastanka je bila da se aktivistice sindikata bolje upoznaju te rasprave pitanja ravnopravnosti spolova na poslu i dostojanstva rada

Osim toga je i izdano priopćenje u kojem izražavaju solidarnost i daju punu podršku sindikatu stjuardesa i stjuarda (80 posto žena) koji u borbi za svoja prava i dostojanstvo najavljuju štrajk koji je planiran 26. veljače.

Na današnjem skupu su bile predstavnice više tvrtki iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije kojima je zajedničko da su trenutno u poteškoćama, neizvjesna je budućnost i radna mjesta, a u nekim tvrtkama i značajno kasne plaće. Našle su se žene iz sindikata Brodosplita i sindikat te tvrtke je bio domaćin skupa i ustupio prostorije u tu svrhu.

Došle su i predstavnice Dalmacijavina koje je pred neizvjesnom privatizacijom, sindikalistice iz Cemexa i predstavnice iz Brodomerkura. Nisu mogle doći predstavnice iz trenutno najugroženije tvrtke gdje većinom rade žene, a riječ je o Trimotu iz Imotskog. Okupljenim izvjestiteljima je rečeno da one naprosto nemaju novaca za put do Splita. Dramatičnost uvjeta u kojima rade zaposlenice Trimota, osim činjenice da nisu dobile plaću od jedanaestog mjeseca, najbolje ilustrira podatak da im je zbog besparice ukinuto grijanje, pa ove zime rade u hladnim pogonima.

Medijima se prvo obratila koordinatorica žena HUS-a Darka Todorić koja je pozvala na veću solidarnost među ženama i na jednaka prava i plaću na poslu. Posebno je skrenula pažnju na situaciju u ugostiteljstvu te dodala: 'Zaposlenice u ugostiteljstvu su za isti posao plaćene manje od muškaraca. Žene svoj posao odrađuju kvalitetno i dobro i neprihvatljiva je takva diskriminacija.' Izrazila je čuđenje da je to još uvijek tako u vremenima kada je Hrvatska na pragu Europe. Posebno je istaknula regiju Dalmaciju gdje su te pojave učestale i uzimaju se zdravo za gotovo, skoro kao tradicija.

Na skupu je govorila i gošća iz Zagreba Katarina Perković, koordinatorica žena HUS-a, koja je došla dati podršku regionalnoj organizaciji. Ona je govorila o teškom trenutku za zaposlenike u Hrvatskoj i spomenula slučaj Trimota iz Imotskog, ali i tekstilne tvrtke Uzor iz Splita i u obje tvrtke većinu zaposlenih čine žene. 'Zaposlenice Uzora nisu dobile plaću od desetog mjeseca prošle godine', naglasila je Perković. Još je dodala: 'Kada se žene, kao u slučaju stjuardesa iz Croatia airlinesa, odlučuju za štrajk, to je znak da se došlo do kraja jer se žene rijetko odlučuju na drastične poteze.'

Bilo je i govora o trenutnoj situaciji u Splitu i Dalmaciji koji prednjače trenutno po nezaposlenosti i gdje je još nekoliko tisuća radnih mjesta ugroženo. Dogovaralo se i zajedničko djelovanje te daljnje unapređenje suradnje sindikalistica. Za sutra je najavljen i sastanak s predstavnicima Fonda za privatizaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi