ODGOVOR MMF-U

Dalić: Hrvatska nije Kina niti SAD

  • Autor: O.I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 07.07.2011 13:45
  • Objavljeno 07.07.2011 u 13:03
Dalić i crvena torba

Dalić i crvena torba

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

'Ne možemo se oslanjati samo na preporuke međunarodnih institucija, bilo bi to prihvaćanje suviše pojednostavljenih zaključaka. Hrvatska nije Kina niti SAD, tu ne vrijede mainstream ekonomske teorije, u tu zamku upadaju i institucije čije znanje ne dovodim u pitanje. Hrvatska ima malu, otvorenu i visokoeuriziranu ekonomiju', komentirala je nedavnu kritiku MMF-a ministrica financija Martina Dalić otvarajući ekonomski forum HGK u zagrebačkom Westinu

Zanimljivo je što na skupu na temu 'Monetarna politika u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju' nije bio prisutan nitko iz HNB-a, a iz HGK-a nam kažu da su zvali guvernera koji se ispričao obavezama, a nisu mu pronašli zamjenu.

Zato se od kritika MMF-a pokušavala braniti ministrica Dalić, objašnjavajući kako recepti mainstream ekonomije ne vrijede u Hrvatskoj. 'Mainstream ekonomska teorija može preporučiti da HNB poveća ponudu novca, a u slučaju Hrvatske udio kunske novčane mase u ukupnim likvidnim sredstvima iznosi tek 20 posto. HNB ima utjecaj tek na mali udio ukupnih likvidnih sredstava', kazala je ministrica Martina Dalić

Šef HGK-a Nadan Vidošević kazao je da je hrvatska fiskalna politika bila neodgovorna i populistička te je uz rigidnu tečajnu politiku stradao realni sektor, pa danas nemamo ekonomiju koja je spremna za globalno tržište. Takva situacija, objašnjava Vidošević, potaknula je grupu gospodarstvenika, prvenstveno izvoznika, da organiziraju ovu konferenciju i pokrenu raspravu o položaju monetarne politike u sklopu ukupne gospodarske politike.

'Uvijek smo se pozivali na MMF kao glas zdravog razuma. Ovo je prvi put da nam MMF kaže da ne radimo dobro. Iako nam se čini da smo daleko od Grčke ili Portugala, naši su trendovi zabrinjavajući', upozorio je Vidošević.

HGK je na skupu uz poljskog i mađarskog guvernera okupio i dvojicu profesora, zagovornika promjene tečajne politike Ivana Lovrinovića i Dragoljuba Stojanova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi