PREGOVORI S VJEROVNICIMA

Dalekovod nudi predstečajnu nagodbu

14.11.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Na medijske napise o predstečajnoj nagodbi i padu cijene dionice na Zagrebačkoj burzi reagirali su iz Dalekovoda poslavši 'Obavijest dioničarima'

Kako stoji u tom priopćenju, Dalekovod se nalazi 'u vrlo teškoj, ali ne i nerješivoj financijskoj situaciji zbog blokada računa nekoliko poslovnih banaka', Uprava je u razgovorima s glavnim vjerovnicima oko pokretanja postupka predstečajne nagodbe, a kompanija se nada rješenju u razumnom roku kako se ugovoreni poslovi na domaćem i međunarodnom tržištu ne bi doveli u pitanje te kako se ne bi ugrozila međunarodna prisutnost.

Grupa Dalekovod zapošljava oko 1700 ljudi. Dalekovod d.d. i ostale članice grupe Dalekovod uredno plaćaju sve poreze i doprinose Republici Hrvatskoj. U posljednjih pet godina Dalekovod d.d. je u proračun uplatio više od 2,5 milijardi kuna, a Dalekovod d.d. i Dalekovod proizvodnja d.o.o. su, sa 100 milijuna eura godišnjeg izvoza, jedni od najvećih izvoznika svojih proizvoda i usluga na tržište Europske unije, Norveške, Ukrajine i susjednih zemalja - kažu u priopćenju.

Dodaju da je blokadom računa nanesena velika šteta Dalekovodu d.d. i Dalekovodu proizvodnja d.o.o. 'Dalekovod proizvodnja ima izuzetan pozitivan poslovni rezultat, preko 15 milijuna kuna neto, te glavninu svojih proizvoda (75 posto) plasira na inozemna tržišta, a ovim je blokadama poslovnih banaka došla u vrlo tešku situaciju', kažu u Dalekovodu.

Napominju da je to društvo u zadnjih godinu dana ostvarilo povećanje prihoda kojim je premašen plan za cijelu godinu, povećalo proizvodnju, naplatu potraživanja, ukupno ostvarene usluge cinčanja te ostvarilo cjelokupno financiranje iz vlastitog poslovanja bez kredita.

'Nejasna je činjenica da je Hrvatska poštanska banka (samo zbog sudužništva društva Dalekovod d.d.), u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, blokirala račun Dalekovod proizvodnje d.o.o. u situaciji kada je Republika Hrvatska u isto tako lošem financijskom stanju. Nejasno je da se govori o povećanju investicija i apelira na povećanje proizvodnje, a u isto vrijeme se blokiraju računi tvrtki koje se uglavnom bave inozemnim tržištima', kažu u kompaniji te dodaju da imaju unaprijed zaposlene kapacitete narednih pola godine većim dijelom kvalitetnim izvoznim poslovima sa skoro 600 zaposlenih u tri tvornice.

Situacija je tim gora jer su mnoge druge tvrtke vezane za Dalekovod d.d. i Dalekovod proizvodnju d.o.o., čime se stvara dodatni pritisak.