USPJEŠNO MIRENJE

Dalekovod i ARZ sklopili nagodbu tešku 90,9 mil. kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.07.2012 16:12
  • Objavljeno 23.07.2012 u 16:08
Luka Miličić, direktor Dalekovoda

Luka Miličić, direktor Dalekovoda

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nakon sklopljenog Sporazuma o rješavanju sporova kojim je imenovan miritelj, te nakon provedenog postupka pregovaranja i obostranog popuštanja, Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) kao naručitelj radova i Dalekovod kao izvođač sklopili su nagodbu, priopćeno je na Zagrebačkoj burzi

Tom nagodbom je stvoren temelj za izradu i prihvat okončanih situacija po ugovorima za II. B fazu (za dobavu i ugradnju elektro, prometne i druge opreme, te rekonstrukciju postojećih centara za kontrolu prometa i izvedbu zidova za zaštitu od bure) i za zaobilaznicu grada Rijeke (za radove nabave i ugradnje elektroopreme trase i tunela, 110 kV kabelskog dalekovoda i barijera za zaštitu od buke na Zaobilaznici grada Rijeke, dionice čvor Orehovica - čvor Diračje).

Dosadašnje nepriznavanje dodatnih troškovničkih i vantroškovničkih radova te prava na bonus na ime završetka radova prije roka kao i troškova nastalih iz potrebe angažiranja financijskih sredstava zbog nepravovremenog plaćanja od strane naručitelja rezultiralo je podizanjem tužbi izvođača pred Trgovačkim sudom u Zagrebu i Stalnim arbitražnim sudištem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa su ovom nagodbom stvorene pretpostavke za donošenje arbitražnog pravorijeka odnosno sudske nagodbe, stoji u priopćenju.

Nagodba je utvrđena na iznos od 90,9 milijuna kuna bez PDV-a te predstavlja konačno priznati iznos novčanih potraživanja izvođača od strane naručitelja. Ujedno se obje strane odriču bilo kakvih daljnjih potraživanjima po predmetnim ugovorima, a isplata navedenih sredstava uslijediti će u najkraćem mogućem roku sukladno mogućnostima naručitelja.

Premda su ukupno utužena potraživanja Dalekovoda prema ARZ-u iznosila više (122,0 milijuna kuna), Uprava se po savjetu pravnih stručnjaka koji su prognozirali dugotrajan spor odlučila na popuštanje i prihvat nižeg iznosa vodeći se načelom vremenske preferencije novca i teške likvidnosne situacije u društvu, napominje se u priopćenju Dalekovoda.

Ovim činom uspješno su okončani višegodišnji napori Dalekovoda da naplati svoja potraživanja po osnovi predmetnih radova iz ugovora, a realizacija isplate nagodbe utjecat će u značajnoj mjeri na poboljšanje likvidnosne situacije u kompaniji, zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi