JAVNI POZIV

DAB traži kupca za Jadransku banku

15.02.2017 u 10:29

Bionic
Reading

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banka (DAB) objavila je u srijedu javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju svih redovnih dionica šibenske Jadranske banke u sanaciji, a potencijalni investitori svoj interes mogu iskazati do 8. ožujka ove godine

Javni se poziv odnosi na svih 4.747.229 redovnih dionica, odnosno 100 posto temeljnog kapitala Jadranske banke, koji iznosi 50 milijuna kuna ili 6,7 milijuna eura.

Zainteresirani investitori moraju zadovoljiti sve zakonom propisane uvjete koji vrijede u Hrvatskoj i u Europskoj uniji te još nekoliko obveznih uvjeta. Među tim je uvjetima da moraju biti uredno registrirana pravna osoba, da pismo namjere sadržava osnovne informacije o poslovnoj aktivnosti potencijalnog investitora s pripadajućim financijskim pokazateljima, da se ne radi o investitorima koji su u procesu likvidacije ili bilo kojeg drugog postupka koji upućuje na insolventnost ili prekid poslovnih aktivnosti.

Poželjno je i da su potencijalni investitori i strateški, i to kreditne institucije registrirane u Hrvatskoj ili Europskom gospodarskom prostoru, da imaju primjereni rejting, dostatnu veličinu te kapacitet za preuzimanje ili pripajanje Jadranske banke. Pritom u svom pismu namjere mogući investitor mora prezentirati osnovne smjernice svojih namjera vezanih za preuzimanje te izvor i rokove financiranja transakcije.

Rok za dostavu pisama namjere je 8. ožujka, nakon čega će DAB, kao sanacijsko tijelo, odabrati uži krug, odnosno tzv. short list potencijalnih investitora, koje će obavijestiti o planiranom tijeku postupka prodaje te ih pozvati na obavljanje dubinskog snimanja (due diligence), čiji se početak planira 13. ožujka, te konačno i na podnošenje obvezujućih ponuda.

U pozivu se posebno ističe kako njegova objava ne predstavlja nikakvu obvezu DAB-a za prodaju dionica Jadranske banke u sanaciji bilo kojoj zainteresiranoj stranci niti može predstavljati osnovu za zahtjev ili pravo takvih stranaka da zatraže ispunjenje od strane DAB-a po bilo kojoj osnovi. Također, DAB zadržava pravo da se u bilo kojem trenutku povuče iz postupka prodaje ili ga prekine odnosno izmijeni te da isključi bilo koju zainteresiranu stranku iz postupka, bez bilo kakvog prava potencijalnog investitora za naknadom troškova ili štete.

U prilogu poziva objavljen je i sažetak informacija o Jadranskoj banci, u kojem se podsjeća da ta banka, osnovana 1957. godine, ima 205 zaposlenika te da u 16 poslovnica (na širem području Šibensko-kninske županije te po jednom u Zagrebu i Splitu), kojima se koristi 56 tisuća građana i 3.600 pravnih osoba i obrtnika.

Kako banka nije više mogla udovoljavati regulatornim zahtjevima u pogledu kapitalne adekvatnosti, DAB je 9. listopada 2015. donio odluku o otvaranju sanacijskog postupka.