ULAGAČI OPREZNI

Crobex završio u minimalnom plusu

08.07.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Oprezno trgovanje i nejasan smjer Crobexa obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Sudeći po znatnom padu likvidnosti, ulagači su odlučili sačekati jasnije signale s globalnih tržišta i prve poteze Vlade Jadranke Kosor. U takvim okolnostima Crobex je dobio na vrijednost neznatnih 0,01 posto, uz redovni promet od samo 15 milijuna kuna

Milijunske promete dosegle su jedino dionice T-HT-a i Atlantske plovidbe, na koje otpada gotovo polovica redovnog trgovanja. Cijena dionice T-HT-a varirala je u uskom rasponu, održavajući se nadomak razine od 220 kuna. Dionice brodara najzaslužnije su za pozitivnu izvedbu Crobexa. Najveći rast (+6,91 posto) zabilježila je Tankerska plovidba, a solidan dobitak (+2,10 posto) ostvarila je Atlantska plovidba.

Na udaru prodavatelja našle su se pojedine građevinske dionice (Dalekovod, Tehnika) te dionice Ericssona Nikole Tesle,Končar elektroidustrije i Konzuma.

Vodeći europski burzovni indeksi u srijedu su oslabili pod pritiskom pada cijena dionica bankovnog i osiguravateljskog sektora, koji je nadmašio dobitke u sektorima telekomunikacija i farmaceutske industrije.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje