PREOKRET

Crobex završio u blagom plusu

18.05.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Prateći trendove na globalnim burzama, Crobex je u drugom dijelu dana prešao u pozitivno područje, preskočivši granicu od 1.800 bodova. U konačnici, zabilježio je rast od 0,87 posto, uz promet od skromnih 13,8 milijuna kuna

Nejasni smjerovi cijena i pad prometa posljednjih dana pokazuju da je razdoblje snažnog oporavka tržišta, prouzročeno stabilizacijom financijskog sektora i blagim signalima usporavanja recesije, po svemu sudeći za nas. 'Posljednji makroekonomski podaci pokazuju da je najgora recesija vjerojatno prošla, no sada moramo vidjeti jasne znakove oporavka gospodarstva. Bez toga, cijene dionica zadržat će se na ovim razinama ili pasti', rako je Yoku Ihara, direktor istraživanja u tvrtki Retela Crea Securities u Hong Kongu opisujući trenutačno stanje na globalnom tržištu.

Nakon što je u kratkom razdoblju postizalo natprosječne stope rasta, domaće dioničko tržište vratilo se u okvire globalnih trendova iščekujući nove smjernice.

Od 58 aktivnih dionica u današnjem trgovanju, 34 ih je zabilježilo rast cijena, 18 je pretrpjelo pad cijena, a 6 dionica je stagniralo. Nešto manje od trećine ukupnog prometa otpada na dionicu T-HT-a, koja bilježi blagi pad cijene (na zaključno 216,57 kuna).

Pozitivnu izvedbu Crobexa podržale su građevinske i brodarske dionice, među kojima su prometom prednjačili Atlantska plovidba, Dalekovod i IGH Institut.

Solidnu likvidnost i natprosječni rast cijena ostvarile su dionice Adrisa (povlaštena), Končara elektroindustrije, Dom holdinga i Luke Ploče.

Korekcija je zahvatila dionice Diokija, Francka, Leda, Slatinske banke i Zagrebačke banke

Vodeći europski burzovni indeksi u ponedjeljak su blago ojačali, unatoč zabrinutosti ulagača lošim makroekonomskim pokazateljima. Najveći doprinos rastu indeksa dao je bankarski sektor, dok se rudarski sektor našao pod pritiskom zbog pada cijena metala i drugih sirovina.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.