POPODNEVNA RASPRODAJA

Crobex zaključio tjedan u crvenom

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 27.03.2009 16:22
  • Objavljeno 27.03.2009 u 15:48
broker, burza, biznismen

broker, burza, biznismen

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Negativni trendovi na globalnim burzama potaknuli su domaće ulagače na 'dobitonosne' prodaje, pa je Crobex u drugom dijelu dana zaronio u crveno. U konačnici, dnevni pad iznosio je 0,49 posto, dok je na tjednoj razini Crobex ojačao 5,27 posto

Promjena raspoloženja najsnažnije je pogodila građevinske dionice. Tako je IGH nakon dostizanja maksimuma na 3.089,97 kuna, potonuo za gotovo 300 kuna i završio na 2.805 kuna. Popodnevna rasprodaja gurnula je u negativni teritorij dionice Dalekovoda. Pozitivne izvedbe zadržale su dionice Ingre Tehnike Hidroelektre i Viadukta.

Korekcija je zahvatila i dionice brodarskih kompanija. Najlikvidnija Atlantska plovidba oslabila je 1,69 posto i završila na 663,91 kunu. Blagu korekciju pretrpjele su dionice Jadroplova i Tankerske plovidbe, a dionica Uljanik plovidbe održala se u pozitivnom teritoriju.

Dionicom T-HT-a trgovalo se u smanjenom opsegu, uz blagi pad zaključne cijene.

Podaci o snažnom padu industrijske proizvodnje u eurozoni i daljnji pad nezaposlenosti u SAD-u pokolebali su analitičare koji su već najavljivali završetak razdoblja medvjeda. Sad ih sve više vjeruje da je prije riječ o kratkotrajnom uzletu na tržištu medvjeda, nego o stvarnom preokretu.

Europski burzovni indeksi u petak su se našli pod pritiskom gubitaka u sektorima banaka i energetike, koji su nadjačali dobitke u sektoru automobilske industrije.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!