Zagrebačka burza

CROBEX u silaznoj putanji drugi dan zaredom

Bionic
Reading

Na zagrebačkoj burzi u srijedu cijene dionica su nastavile kliziti prema dolje dok su investitori analizirali kvartalne rezultate domaćih kompanija. CROBEX je pao drugi dan zaredom, pri čemu je ovaj put izgubio 0,77 posto te se zaustavio na 2768 boda. Hrvatski “blue-chip” indeks CROBEX10 je također pao za 0,67 posto, dok je šira inačica indeksa CROBEXplus uspio postići rast od 0,33 posto.

Izvedba po sektorima je bila mješovita – transportni sektor je uzletio 3 posto na krilima Jadroplova (+11,76 posto) i Alpha Adriatica (+3,68), te time više nego nadomjestio jučerašnje gubitke. Manji pad zabilježili su prehrambeni (-0,21 posto) i industrijski sektor (-0,12 posto).

Likvidnost se oporavila u odnosu na jučerašnji dan, što je očekivano s obzirom na broj objava poslovnih rezultata kompanija. Ukupno te je zabilježeno 1,7 milijuna eura dioničkih transakcija, sve u redovnom prometu. Najlikvidnija je bila dionica Podravke, s kojom je protrgovano 341 tisuća eura, a kojoj je cijena pritom pala za 1,2 posto. Likvidne su bile i dionice HPB-a s prometom od oko 260 tisuća eura I padom cijene od 2,5 posto, te Adrisa sa 168 tisuća eura i bez promjene cijene.

Od velikih hrvatskih kompanija vrijedi izdvojiti današnju objavu rezultata Podravke, koja je je u četvrtom kvartalu nastavila rast prihoda u oba svoja segmenta, dok joj je profitabilnost posustala u odnosu na prošlu godinu. Dionica je reagirala padom cijene od 1,23 posto. Dionica Imperial Riviere skočila je 4,68 posto nakon što je kompanija prijavila snažan rast prihoda i dobiti u 2023, te predložila dvostruko veću dividendu u odnosu na prošlu godinu. Druga dva velika hrvatska hotelijera, Valamar i Arena, će objaviti svoje rezultate sutra.

Dobitnik dana je bila gore spomenuta dionica Jadroplova koja je odletjela 11,76 posto unatoč prijavljenom poslovnom gubitku na godišnjoj bazi. S druge strane, najlošiju dnevnu izvedbu imala je dionica Zagrebačke Banke koja je izgubila 4 posto, što nakon objave snažnih rezultata od neki dan i više od dvomjesečnog rasta ove dionice od preko 50 posto sugerira izvjesno realiziranje kapitalne dobiti od strane investitora nakon. Također loš dan je imala dionica HPB-a koja je prijavila pad profitabilnosti u 2023, te izgubila 2,5 posto na cijeni.

Dobitnik dana: Jadroplov d.d. +11,76% 9,50

Gubitnik dana: Zagrebačka Banka d.d. -4,00% 18,00

CROBEX: -0,77% 2768,98