PREOKRET

Crobex se zazelenio u završnici

  • Autor: Z, K.
  • Zadnja izmjena 26.05.2009 16:37
  • Objavljeno 26.05.2009 u 16:19
burza preokret rast

burza preokret rast

Izvor: Shutter stock / Autor: -

U drugom dijelu dana smanjeni su pritisci prodavatelja, pa je Crobex pred kraj dana prešao u pozitivni teritorij. Zahvaljujući dobroj izvedbi brodarskih i pojedinih građevinskih dionica, Crobex je u konačnici ojačao 0,47 posto. Redovni promet dostigao je 57 milijuna kuna, a najviše se trgovalo dionicama T-HT-a i IGH Instituta

Snažan rast brodarskih dionica predvodile su Lošinjska plovidba, Uljanik plovidba i Tankerska plovidba, a u drugom dijelu dana pozitivan pomak (na 940 kuna) ostvarila je najtrgovanija Atlantska plovidba.

Najveći rast među građevinskim dionicama ostvarila je Tehnika, koja je krajem dana završila u blokadi, nakon naglog skoka cijene na 2.100 kuna. Najlikvidnija građevinska dionica, IHG Institut, zabilježila je nastavak snažnog rasta, a solidan rast postigao je i Dalekovod. Umjerenu korekciju su pretrpjele dionice Ingre, Hidroelektre i Viadukta.

Približno petina prometa ostvarena je trgovanjem dionicama T-HT-a, čija cijena je zabilježila umjeren rast (na 221,84 kune).

U fokusu dijela burzovnih igrača i danas su bile manje likvidne dionice koje su, uslijed naglog rasta potražnje, brzo završavale u blokadama. Tijekom dana u pozitivnoj blokadi našle su se dionice Diokija, Luke Rijeka, Varteksa, Validusa, IPK Kandita, Pounja trikotaže, Lošinjske plovidbe i Žitnjaka.

Vodeći europski burzovni indeksi pred kraj trgovanja su stagnirali, a pod najvećim pritiskom našle su se dionice financijskog i energetskog sektora.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi