dan na burzi

CROBEX se vratio u crveno, Arena u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala se nakon jednog dana predaha vratilo u crveni teritorij, te je CROBEX s minusom od 0,5 posto upisao četvrti dan pada u zadnjih pet trgovinskih dana. Riječ je o najvećem dnevnom padu CROBEX-a od početka studenog, dok je blue chip indeks CROBEX10 zabilježio znatno manji pad od 0,2 posto

Većina sektorskih indeksa je bila u crvenom, izuzevši indeks industrije, dok je uvjerljivo najlošiji dan imao indeks građevinskog sektora koji je potonuo 5,5 posto. Ukupan dionički promet je iznosio gotovo 13 milijuna kuna, nešto više nago zadnja dva trgovinska dana zajedno, ali se to prvenstveno može pripisati blok transakciji dionicom Arena Hospitality Groupa u iznosu od 6,3 milijuna kuna, što je gotovo polovina dnevnog prometa.

U redovnom trgovanju je najlikvidjija, te ujedno jedini milijunaš, bila povlaštena dionica Adrisa, koja je na 2,2 milijuna kuna prometa stagnirala cijenom. Nadomak milijun kuna prometa je bila dionica Atlantic Grupe, čija je cijena također stagnirala, kao i sljedećoj po likvidnosti dionici Valamar Riviere, čime su prva tri izdanja u redovnom prometu zaključila dan bez promjene cijene.

Gubitnik dana je dionica Instituta IGH čija je cijena potonula 15,3 posto, a slijedi ju Tehnika s 12,5 posto minusa, koji su povukli građevinski sektor u crveno. Na strani dobitnika možemo izdvojiti dionicu Đuro Đaković Grupe, koja je skočila 7,8 posto, uz 150 tisuće kuna prometa, čime je ušla u pozitivnu mini seriju od četiri dana rasta u zadnjih pet trgovinskih dana, iako riječ o tek neznatnom oporavku u negativnom trendu koji uz poneke oscilacije traje već godinu dana.

Dobru izvedu su imale i dionice Solarisa i Tankerska Next Generation koje su porasle nešto iznad 5 posto.

Dobitnik dana Đuro Đaković Grupa +7,78% 5,54

Gubitnik dana Institut IGH -15,27% 111,00

CROBEX -0,53% 1.977,70

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.