PROMJENA SMJERA

Crobex se vratio na uzlaznu putanju

15.05.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon dvodnevne korekcije danas je na domaćem tržištu uslijedio rast cijena dionica. U dopodnevnom trgovanju Crobex indeks je ojačao 2,1 posto, uz smanjeni opseg trgovanja. Oporavak domaćeg tržišta potaknuli su pozitivni signali s globalnih tržišta, koji su prilično oslabjeli zbog zabrinjavajućih podatka o drastičnom padu njemačkog BDP-a u prvom kvartalu

Milijunski promet dosegnule su samo dionice Atlantske plovidbe i T-HT-a. Brodarske dionice bilježe solidan oporavak, potaknut pozitivnim kretanjima BDI indeksa vozarina za rasute terete. Ključni indeks o kojemu ovisi poslovanje brodarskih kompanija raste već deseti dan uzastopno, a samo jučer ojačao je za 100 bodova dostigavši najvišu razinu od listopada prošle godine.

Snažnu podršku rastu Crobexa dale su i građevinske dionice među kojima prometom prednjači Dalekovod, a rastom cijene Hidroelektra i Viadukt.

Cijena dionice T-HT-a popela se na 217,50 kuna, uz osjetan rast potražnje na razini iznad 217 kuna.

Dionica Ine bilježi rast cijene na 1.450 kuna, unatoč negativnim poslovnim rezultatima. Sukladno očekivanjima analitičara, Ina je danas objavila gubitak u prvom tromjesečju na razini 572 milijuna kuna pri čemu se veći dio odnosi na plinski biznis koji je krajem siječnja prešao u ruke hrvatske države.

Na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama vodeći su indeksi blago porasli, potaknuti ponajviše rastom cijena dionica u financijskom sektoru, no ulagači su na oprezu zbog rekordnog pada njemačkog gospodarstva u prvom kvartalu.