ZAGREBAČKA BURZA

Crobex opet na silaznoj putanji

12.12.2008 u 16:30

Bionic
Reading

Prateći sivilo na svjetskim burzama, Crobex je i u petak zaronio duboko u negativni teritorij. Tako je dvodnevna korekcija poništila veći dio dobitaka ostvarenih u prvom dijelu tjedna

Nakon što je američki Senat u četvrtak odbacio plan sanacije domaće automobilske industrije, bilo je jasno da će burze platiti danak. 'Strah me sutra pogledati na Wall Street. To neće biti ugodan prizor', izjavio je čelnik demokratske većine Harry Reid. Loše vijesti iz inozemstva domaći spekulanti iskoristili su za kapitalizaciju profita ostvarenih u proteklih nekoliko dana.

Najveći doprinos današnjem padu Crobexa od 2,9 posto dale su dionice brodara i građevinara. Unatoč solidnoj podršci kupaca, o čemu svjedoči rekordan promet (4,29 milijuna kuna), dionica Atlantske plovidbe potonula je duboko ispod razine od 600 kuna. Najaktivnije građevinske dionice oslabile su za više od 6,5 posto. Oštar pad cijene Ingrine dionice nije spriječilo ni priopćenje kojim je kompanija nastojala demantirati glasine o problemima s likvidnošću.

U današnjem smanjenom opsegu prometa (25,6 milijuna kuna) s milijunskim prometom participirali su još dionice T-HT-a, Dalekovoda, Ericssona Nikole Tesle i Ine.

Dionica T-HT-a spustila se na 194 kune krećući se i danas u uskom cjenovnom rasponu (od 192 od 195 kuna). Najgore je prošla dionica Ine s padom zaključne cijene od 8,53 posto.

Europski burzovni indeksi u petak su potonuli pod pritiskom slabljenja dionica u bankovnom sektoru uslijed loših vijesti iz JP Morgana, a snažni pritisci indeksima stizali su i iz automobilskog sektora uslijed neuspjelog dogovora o američkom paketu pomoći.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje