OPTIMIZAM NE POPUŠTA

Crobex nadomak 2.000 bodova

25.05.2009 u 16:04

Bionic
Reading

U drugom dijelu trgovinskog dana pojačan je rast Crobex indeksa, unatoč negativnim trendovima na vodećim europskim burzama. Snažan poticaj pozitivnoj izvedbi Crobexa (+1,71 posto) dale su dionice građevinara i brodara, a najveće skokove cijena zabilježile su dionice koje se ne nalaze u sastavu indeksa. Redovni promet dostigao je 61,6 milijuna kuna

Današnje optimistično raspoloženja obilježeno je nizom obustava trgovanja zbog snažnog rasta cijena. Uslijed dvoznamenkastog postotnog rasta cijena, tijekom dana obustavljano je trgovanje dionicama Belja, Diokija, Jadroplova, Luke Ploče, Luke Rijeka, Proficija, Tiska, Uljanik plovidbe, Varteksa i Validusa

Čak 15 dionica ostvarilo je milijunski promet, a visokim opsegom trgovanja prednjačile su dionice T-HT-a i Varteksa. Trgovanje dionicom T-HT-a intenziviralo se u drugom dijelu dana, kada je i cijena zabilježila pozitivan pomak, preskočivši granicu od 220 kuna. Dionica Varteksa izbila je među istaknute dobitnike s rastom cijene od čak 28,1 posto. Neuobičajeno živo trgovanje rezultiralo je prometom od preko šest milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo više od 10 posto Varteksovih dionica.

Najveći doprinos rastu Crobexa dale su dionice brodara i građevinara, među kojima su milijunskim prometima i snažnim rastom cijena dominirali Jadroplov, Uljanik plovidba, IGH Institut i Viadukt. Gubitnike je predvodila dionica Hidroelektre čija cijena je doživjela oštru korekciju, nakon prošlotjednog skokovitog rasta.

Vodeći europski burzovni indeksi u ponedjeljak su se našli pod pritiskom slabljenja dionica bankarskog i naftnog sektora u okolnostima slabije trgovine, budući je Londonska burza bila zatvorena zbog praznika.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.